sekmes dzimtajā valodā

Esmu novērojusi, ka maniem bērniem sekmes dzimtajā valodā (latviešu valoda, literatūra) ir sliktākas nekā svešvalodā. Liecībā latviešu valodā ir 6 vai 7, bet angļu valodā 8 vai 9. Tāda tendence faktiski pastāv jau no sākumskolas. Viens mācās 9., bet otrs 10. klasē (pie tam dažādās skolās). Jāpiezīmē, ka bērni ir gudri, sekmīgi un centīgi. Kāda ir jūsu pieredze? Sāk likties, ka kaut kas nav kārtībā ar dzimtās valodas pasniegšanas metodēm...

amailija (2010-01-06 12:51)      Mācību programmas un standarti....
Tomēr vērtējuma cipari ir tikai cipari - svarīgākām lietām ir jāpievēršs uzmanība!!!

Ai_bonija (2010-01-06 14:20)      manai tas pats angļuvaloda 8-9, latviešu valoda 5-6...:) Bet, mani tas neuztrauc, galvenais ka matemātikās 8 un tehniskajā zīmēšanā 10....:)

garaamejoshais (2010-01-06 16:14)      Ai, ai, ai.. tak sen skaidrs, ka tas k otur maaca nav saistiits ar valodu un taas pareizu lietoshanu un rakstiibu..nu ja laba skolotaaja tad biskin ir... maaca konjugaacijas, deklinaacijas un tamliidziigu xy!nju

pianissima (2010-01-06 17:01)      Brīnos, ka vispār kāds tagad latviešu valodā skolā kaut ko var iemācīties. Tas, kā tagad raksta pat žurnālisti, ir vienkārši kaut kas šausmīgs. Komatus liek pa labi un pa kreisi pilnīgi bez jēgas. Līdz ar to skolā māca kaut ko teju pilnīgi citu nekā notiek dzīvē. Tavs teksts šeit ir milzīgs retums - tajā neatradu nevienu kļūdu (nav runa par neuzmanību, to lieliski var atšķirt, ja vaina tajā). Nepretendēju uz perfektumu, bet tomēr šai jomā zinu diezgan daudz. Bet angļu valodas skolotājs komatiem uzmanību nepievērsīs.

Ieklausos (2010-01-06 17:14)    1 Jūs negribat vēl padiskutēt, cik daudz jūsu bērni lasa labas grāmatas un kāda ir bērna valodas izjūta, vārdu krājums?:))

dailjava (2010-01-06 17:17)      Es skolas gados ļoti daudz grāmatas lasīju tieši latviešu valodā, latviešu valoda un literatūra patika, skolotāja mācīja interesanti, visos priekšmetos atzīmes bija labas, bet jā, ja tā padomā, tad tiešām latviešu valodā bija vidēji par balli zemāk nekā angļu valodā. Uz latviešu literatūru gan tas neattiecās, tur bija ļoti labas, bet tieši latviešu valodā gadījās visādi. Es domāju, ka tiešām latviešu valodā tā gramatika sarežģītāka un prasības ļoti augstas.

kokote (2010-01-06 18:12)      ..nezinu kā tagad, bet kādu laiku atpakaļ svešvalodas mācīšanai skolēnu klasi dalīja grupās,bet dzimto valodu mācot nekā...it kā latviešu valodai ir 2X vairāks tundu nekā svešvalodai, bet lielākā daļa stundu tiek atvēlēta literatūrai...un valodai nu nekas daudz nesanāk...ja bērns nelasa, nedzird gramatiski pareizu valodu, tad apgūt dzimto valodu var būt grūtāk kā svešvalodu. Bet vispār nesaprotu, kur sāpe: Tev šķiet, ka Tavējie vunderkindi un 10 nieki pienākas, aizej uz skolu un ar skolotāju parunā. Katram uzdevumam (ieskaitei - tas ir katrai atzīmei, ko bērns saņem) ir vērtēšanas kritēriji, kas paredz 10 bales, Tavas tiesības uzzināt, kāpec nav tie 10 nieki, nevis te salīdzināt. Un kā jau te pieminēja, arī skolotaji mēdz būt dažādi. Visu pa vietām saliks centralizētie ekši un tāds štrunts būs 6 latviešu valodā, ja eksī saņems A līmeni vai nekāda jēga tam 9, ja eksī būs C vai D līmenis - un līmeņi jau noteiks iestāšanos augstskolā, bet, ja augstskola nav plānota, tad ko vispār bērnam dzīvi maitāt. Tavi bērni ir pietiekami lieli, lai paši izvirzītu savas prioritātes un uzņemtos atbildību par savas darbības vai bezdarbības sekām.

nezkogribu (2010-01-06 18:56)      Vienkārši, dzimto valodu māca daudz sīkāk un pamatīgāk kā jebkuru svešvalodu, standarta prasības kā atšķiras, palasiet!!!!! IZM lapā var atrast.
Gramatika mums nav sarežģīta, ir sajukums prasībās un mācību metodēs, mūsu paaudze pēc gramatiskās, tagad pēc komunikatīvās un bla, bla, bla.....
Ja intersē rakstiet, paskaidrošu!!!

Kamija (2010-01-10 20:14)      SievieteMelna
"Kamija, un kur tagad var doties maaciities taalaak ar taadu lieciibu? /ieintereseeti/"

Dajebkur... goda vārc! :p Nasing spešel, kaut par finanšu ministru! :D

Vai ta nevienc nav pamanījis, teicamnieces slaucējas, divnieku karaļi - miljonāri! Es neaģitēju... ne vienēr tā sanāk saprotams, es pati no teicamniecēm, bet bieži vien no tām atzīmēm jēga maza! :D

Carolina (2011-05-18 23:11)      kad mācījos skolā, man bija tieši tāpat. Tas liecina ne jau par to, ka latviešu valodas programma ir grūta, bet gan par to, ka svešvalodu māca pārāk primitīvā līmenī.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu