Profesija-mākslinieks.... ko tas nozīmē?

Mana meita nolēmusi mācīties Rozentāla mākslas vidusskolā, tad Mākslas akadēmijā. Es uzskatu, ka tas var būt labs hobijs un pievienotā vērtība jebkurai personībai, bet vai tāpēc jānogriež sev nākotnē iespēja būt par kādas praktiskas profesijas pārstāvi (kur nepieciešama izglītība). Lietišķos mākslas virzienus viņa negribot apgūt..:( Gribētos zināt, ar ko šodien nodarbojas bijušie, Mākslas akadēmiju beigušie, studenti?

lapsu_aacis      shobriid nav padlaiki, kad uz vienu vietu bija vairaaki desmiti. ja ziimeet prot, uznjems. cita lieta- vai vinja spees praksei materiaalus nodroshinaat un buus labaakaa grupaa. no 2. puses... labaakais ne vienmeer izsitas ar sho profesiju kaa profesiju dziivee.
man sprunguljus spiekjos nelika, neatbalstiija, bet nelika,tiesa, man maate pati ljoti labi gleznoja..

mieru_tikai_mieru    1 Ja bērns ir izvēlējies mācīties to, kas interesē, kas padodas, tad - neredzu iemeslus likt kaut kādus loģiski izdomātus šķēršļus. Tās praktiskās profesijas (hvz, kuras ir domātas) arī starp citu var iemācīties pēc tam, ja ar mākslu nekas neizdosies. Nekļūsti savai meitai par ienaidnieku Nr.1, tā vietā labāk atbalsti viņas vēlēšanos pilnveidot sevi tajā sfērā, kas Tev, cik saprotu, nav saprotama. Kas no viņas iznāks nākotnē, to nevar zināt, bet nebojā viņai šodienu.

SievieteMelnaa      Vai nav vienalga, ko Tu uzskati? Tavs uzdevums ir atbalstīt bērnu profesijas izvēlē. Ja viņa to vēlas, tad maximāli nodrošini viņai iespēju tikt Rozentāļos un krāj piķi LMA studijām, kas ir dārgas. Tev viņas dzīve nav jādzīvo.

utji_butji      Arī rozentāļi nebūs lēts prieks, jo krāsas, papīrs, kartons, otas maksā dārgi. Man māksla ir kā vaļasprieks, šad tad piedalos ar saviem darbiem izstādēs, bet maizīti pelnu citā profesijā. Man nav profesionālās izglītības mākslas jomā, jo, laikam, nebija apziņas, ka man tā ir/būs nepieciešama. LMA tagad var iestāties jebkurā vecumā, ja ir nauda un talants.

_Parama      jā, es arī to esmu dzirdējusi, ka tagad Rozentāļos un lietišķajos vairs nav konkursa, jo tur iet tikai tie, kam bagāti vecāki, kam nebaida bērnu bezdarbība.... ka tikai bērnam patiktu ...:(
tad kā man bērnam argumentēt to, ka vajadzētu pabeigt vismaz vispārējo vidējo izglītību, nevis tos rozentāļus?

STELLA15      man arī savulaik šitādu apsvērumu dēl vecāki uzspieda perspektīvu profesiju. Biju paklausīga meitene.Tikai neteikšu, ka esmu tajā laimīga, vairāk vai mazāk kuļos, bet tas nav man... lai gan nezinu, protams, kā būtu, ja kļūtu māksliniece... Man tomēr liekas, ka justos daudz laimīgāka un savu īsto vietu būtu atradusi. Un vēl, vecāki nevar zināt kā mainīsies situācija, kamēr bērns izaugs.

edora      Mākslinieki ir diezgan nepraktiskas būtnes ( tas tā vispārēji ) un konkrētos rāmjos viņus grūti ielikt ( no pieredzes )... vai Tevi nebaida tas , ka ar savu praktiskumu vari "apgriezt viņai spārnus " un tad jebkurā gadijumā sēdēs uz Tava kakla , jo nekas nav ļaunāk par to kā darīt darbu kas nepatīk un nepadodas ...

av2      nu bet, lai vinna uzziimee ko. Un paraadi taas bildes kaadam, kas saprot vairaak. Pat tiiri elementaari, ja uzzziimeeetais zirgs izskataas peec tiessam iista zirga, tad ir, nu ir tas talants tur apakssaa...Atceros skolaa klasesbiedri pat nevareeja massiinu uzzziimeet ne plakaniski, ne 3 dimensijaas, kur nu veel kaadu dziivu radiibu. Es vareeju, bet man taas maassiinas intreseeja vairaak - kas tam iekssa, un kaapec taas ruuc:) Bet taapeec mani vecaaki tikuntaa atbalstiija mani kad grbeeju arii muuzikas skolaa maaciities , un veel 100 dazzaadu citu ideju :)
Es atbalstu 100% lai ko iuzveeleetos mans beerns maaciities. Galvenais, lai nav taa paleekaa vidusmasaa, kas saka, ka nezin, ko grib maaciities :( Un arii tur ir risinaajums - lai iet pastraadaat. Tagad ir tik daudz iespeju, un peec tam lai iet, kad jau zinaas tiessi ko , maaciities...

_Parama      nav ko stresot, galvenais meitai atrst labu, bagātu brūtgānu, un lai glezno uz nebēdu!!! :DD

hazy_daisy      Visvairāk inteliģento jauno bezdarbnieku ir ar juristu un ekonomistu izglītību, ne dizaineru. Bet konkursi taču tur ir pietiekami lieli. Savukārt, ķīmijas fakultātē konkursa nav, bet neaizpildītu vakanču ar gruntīgām algām - papilnam.

Iesaku atbalstīt meitu atbilstoši viņas spējām - profesionāļi visās jomās tiek augsti novērtēti, arī mākslas. Ja mēs zinātu, kur kritīsim - spilvenu noliktu ;)))

utji_butji      Gleznot var jebkurā vecumā. Man pazīstāmas divas kundzītes savos 50+ gados aizgāja uz Mākslas akadēmijas 3-gadīgiem sagatavošanas kursiem. Viena no viņām iestājās MA. Ka tik ir nauda ko maksāt, dzīvē viss ir iespējams!
Es pati bērnībā tik labi zīmēju, ka visas uzvaras bērnu zīmēšanas konkursos bija manējās un ar maniem darbiem tika noformēti bērnu žurnālu vāki. Mākslinieki Ivars un Helēna Heinrihsoni un Baiba Vegere centās mani pierunāt nākt uz rozentāļiem, kur tajā laikā mācības uzsāka nevis no 10., bet no 4. klases. Es nesapratu, kāpēc man būtu jāmācās to ko es protu. Mamma arī teica, ka neviens neizvadās mani uz TO skolu. Esmu apmierināta, ka māksla nav mana profesija, bet nopietns vaļasprieks. Neko savā dzīvē neesmu nokavējusi!

Vucis      Piekrītu utji-butji. Esmu no tiem, kam vecāks, tipa, māxliniex, iešāva spieķi sprunguļos, teikdams, ka baigi smagi tā maize nāks - no reizes uz reizi. Labāk, lai iedzenot paurī kaut ko fundamentālu, tipa profesiju, bet māxla nekur nepamux.
Cik nu tā talanta bija, cik vēlme pēc kaut kā skaista - nekur nav pazudis, bet klāt nācis šis tas cits, ko likt lietā un nopelnīt iztikai.

gravieris      Varbūt,ka vari meitu jau sākt gatavot "praktiskai "prifesijai(sētnieks,politiķis,bankas ierēdnītis,veikalu pardevēja un tamlīdzīgi)....tomēr dikti šaubos,vai viņa tad Tev reiz to nepārmetīs.Ir lieliski,ja var darīt to,kas pašam patīk....visu mūžu.Vai ar to var pelnīt?Viss atkarīgs no spējām un sava ieguldītā darba,kā arī paziņu loka,kāds neapšaubāmi veidojas rozentāļos un mākslas akadēmijā.Ja meita ir pati izvēlējusies savu ceļu dzīvē,par to ir tikai jāpriecājas,ne kautkas jāliedz

kokote      Ko Tu satraucies, ja arī slaucīs ielas - tā būs viņa dzīve un viņa izvēle, un uzturēs viņš ar to sevi pats...(tas nebija kā veļējums, bet tik tādas pārdomas). Vai tiešām uzņemsies atbildību visu mūžu par sava bērna dzīvi- tad arī, protams, uzturēsi viņu visu mūžu un ne jau tāpēc, ka viņš nevarētu, bet tāpēc, ka Tu nespēj "atlaist" ... tie 3 gadi rozīšos varbūt visu "apetīti" iznīcinās, bet Tu būsi devusi iespēju...un varbūt tomēr ģeniāls... labāk radošs, dzīvespriecīgs sētnieks nekā ar nepatiku strādājošs ķirurgs vai bankas klerks

laukroze      tas nozīmē to, ka naudu nepelnīs kādā kaktu kantorī, bet gan radoši izpaudīsies:DDD katrā ziņā vairāk uzticies savai meitai, i viss būs čikiniekā..;)

riks      Profesija-mākslinieks.... ko tas nozīmē? foto nu, Lūcis ne tik sen bija lielīgs, ka vienīgais no kursa pelna iztikšanu tikai ar glezniecību.
http://www.fotoblog.lv/rep/19015/?cid=43256
ja nav ne Rembrants, ne Vermērs, nopelnīt var tikai ar hudožnieka (от слова "худо"!) oformētāja, maketētāja vai dizainera darbu!

kaaposts      Neviena vārda par viņas talantu, varbūt, ka nemaz nav, tāpēc mammīte tā streso...

ponytail      Ir pieredze. Divi paziņu bērni pēc ļoti sekmīgas mākslas skolu absolvēšanas Latvijā tagad (ar labām stipendijām) studē mākslu ārzemēs (viens Spānijā gleznošanu, viens - Anglijā industriālo dizainu,). Abos gadījumos bērni paši cīnījās gan šeit, gan tur. Neizskatās, ka tie nākotnē sēdēs kādam uz kakla, ja viens jau tagad finansiāli atbalsta šeit par grašiem strādājošo mammu.:)
Vai tiešām tik ļoti netici sava bērna spējām?

Angela123      Nav ko uztraukties par Rozīšu izglītību, viņi katru gadu centralizēto eksāmenu rezultātu reitingā starp mazajām skolām ir pirmajā piecniekā - ja nevarēs būt par mākslinieci, varēs iet da jebkur citur. Ja nu gribēs akurāt uz mediķiem, tad būs pedējā kursā jāiet uz mediķiem kursos piemācīties to ķīmiju un fiziku. Galvenais - lai mācās valodas. Mākslas skolās vismaz iemāca strādāt un plānot savu laiku, tāpat kā mūzikenēs. Ja aizliegsi, būsi ienaidniece uz visu atlikušo mūžu. Lai iet un stājas, tad pati redzēs, vai var pavilkt un konkurēt, vai ne.

karbonaade      Nedod Dievs man tādu māti, kas man norādīs, kas man jādara. Cik daudz ģēniju biogrāfijās nav rakstīts, ka vecāki viņiem uzspieda kaut ko pavisam citu....
Ļauj tam bērnam pašam mēģināt un pašam aplauzties. Nu nebūs tā, ka maizei un ūdenim nenopelnīs. Nebūs.
Filmu "Frīda" noskaties, tur bija labs teikums: ja Tu esi gleznotāja, tad Tu gleznosi, lai ko citi par to teiktu.

Jā, es atļāvos nedaudz pakoriģēt sava bērna izvēli - viņš bija ļoti racionāli izdomājis, ka ekonomisti, es viņam ieteicu, zinot viņa interesi par eksaktajām zinātnēm, iet uz dabas zinībām. IETEICU, nevis pieprasīju. Pagaidām pārmetumus nedzirdu, mācās kā traks.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu