Kā panākt lai bērns ēd pilnvērtīgu uzturu?

Dārgie vecāki! Lūdzu dalieties pieredzē! Kā Jūs panākat, lai bērns ēd pilnvērtīgu - vitamīniem un olbaltumvielām bagātu - uzturu? Es to nespēju! Esmu nomocījusies! Pienu viņš nedzer, gaļu negrib ēst - tikai vistu retu reizi. Es mēģinu šā un tā. Ja prasa saldumus, zinu - gribas ēst, tad jautāju: "Ko Tu esi gatavs pirms tam apēst?", bet, patiesībā, es neuzskatu par pareizu šādu tirgošanos "ja - tad". Vai arī citi bērni rīkojas līdzīgi? Kad viņi tomēr sāk ēst visu, ko tiem dod? Piebildīšu, ka tagad bērnam ir 5 gadi.

VauwaKjeburinsh (2004-01-26 13:30)      Ko nu var njemties ar shitiem - apeed sho kumosinju, lai sauliite spiid, sho - lai maaminja smaida, sho -....
Grib eest, lai eed. Negrib, lai neeed.
Tad, kad es siika biju un tieleejos, ka man negarsho, tad vienkaarshi tika novaakst shkjiivis un neviens par manu eestgribu nelikaas zinis liic naakamai eeshanas reizei. Cik atceros, tad ljoti driiz man saaka garshot pilniigi viss.:)))
A patiesiibaa beerns shitaadaa veidaa diedelee miilestiibu un uzmaniibu.:(

miraza (2004-01-26 13:33)      Stāvi uz sava un pats galvenais nekaro. Esi mierīga. Kad gribēs tad arī ēdīs! Tikai atstāj savu nostāju. No sākima pustdienas un pēc tam saldumus. Man tā pat bija. Puņķi un asaras. bet tagad ir Ok. Turies!

Marksa (2004-01-26 13:38)      mans arii neko need,galju pliku,grikjus,shokolaadi,ts ir vieniigais.nezinu kaalai piespiezh veel kaut ko ieest.....:((((
Ar neeshanu neiet cauri,auro kaa traks,bet kad dod kaut ko neeed vienalga!

voldemaars (2004-01-26 13:51)      Nav ko uztraukties, daudziem ir liidziigas probleemas, arii man. Bet neviens no taa ka neapeed leiku galhas gabalinhu, vai arii apeed lieku saldumu, sliktaaks nav izaudzis. Taa ir bijis un buus. Jaalhauj lai pats izveelas, tikai ik pa briidim jaaskaidro, ka eedot gahlhu buus vairaak speeka, varees labaak izdariit to un to (piem. paskriet) un ar laiku pamazaam, bet saaks eest.
Un tas ir arii tas vecums, ka mums vecaakiem vispaar liekas , kaa beerns var iztikt, bet vinhi iztiek. Vieniigi, lai vitamiini netruuktu, tad tos var padot atsevishkhi, tie vinhiem garsho.
Manam tagad 7.gadi un tikai tagad pa bishkhim saak eest galhu, bet veel joprojaam ir izveeliigs citos eedienos, un eest arii biezhi vien nav laika, jaaskriem, bet neskatoties uz to, aug un diezgan normaali.

Vulpine (2004-01-26 13:57)      vauwa - nu nez.. manējais (5g) var arī neēst visu dienu, ja vien ir tēja vai ūdens, ko padzerties... svars - zem apakšējās robežas..
tur ir jāuztraucas.. jau viena izlaista ēdienreize ir slikti:(
un viņam jau nav - negaršo - viņam ir negribu ēst, piespiež - ir pat vēmis:(
es daru tā - taisu arī saldo edienu obligati (no katra pa druscinjai - kopā pietiek). un vēl puikam patīk tādi nemīcīti, nemaisīti ēdieni. Piem., pukkāpostu vārītu vienk;arsi neēd - apcep mīklā - ēdīs, kartupeļu pankūkas garšo, vienkārši vajag eksperimentēt ar to kas garšo.
un galvenais - daudz svaiga gaisa, fizisku kustību.
vasarā laukos gandrīz šī problēma atkrita, varēja pat sadzirdēt no bērna: "mammuuuu, gribu eeeeest".
jāpiezīmē, ka meituks 1g9m ēd pilnīgi normāli. un visu, ko dod.

Vulpine (2004-01-26 14:06)      OMV - tac nenem beernu uz veikalu liidzi!! ja mājās nav - tātād nevar arī apēst. Gāzētie dzērieni vispār ir labi zināms līdzeklis aizcietējumu veicināšanai un apetites nodzīšanai.

jennie (2004-01-27 10:13)      heh..labi, ka maneejais eed visu kas ir veseliigs un arii kas nav veseliigs... konchas gan dazhreiz ir par daudz, bet ja reiz puiks grib un slims no taa nepaliek, lai taksh eed...

trunk (2004-01-28 10:19)      Lai tachu eed taas konfektes, vik veelas. Kad ir pieeedies, vajag piedaavaat veel. Un tad veel. No taa jau slikti nepaliks. Peec tam vairs nekaarosies tik ljoti un eediis visu kaa naakas. Tochen darbojas;)))

sauljuks (2004-01-28 10:38)      man pieeja bija un arii ir pavisam vienkaarsha - negribi to, aks uz galda? Neeed! Neviens beerns veel badaa nav nomiris pie shaadas attieksmes!

Un saldumiem gluzhi vienkaarshi maajaas nav jaabuut! Pavisam vienkaarshi! Kabatas naudu tak Tu vinjam veel nedod? Uz veikalu vinjsh viens vai tad iet? Kur ir probleema?!

Nu tiesa gan, ja vinjam katru dienu ir viens un tas pats... nu jaa man arii apniktu! ;)))

Beerniem viss ir periodiem... bija laiks, kad man meita maizi neeeda - nolasiija to, kas uz taas, bet maizi atstaaja. Tajaa pat laikaa man maasas puika (taa pasha vecuma), nolasiija visu no maizes un apeeda maizi! :))) Nespied to pienu, lai padzer kefiiru vai paeed jogurtu - buus labi! Biezpienu sataisi ar cukuru un kakao - letaak par biezpiena sierinjiem un ne mazaak garshiigi. Varbuut ljauj, lai mazais piedalaas gatavoshanas procesaa - vinjam buus interesanti arii eest peec tam. :)

Un veel - Tu pati eed to, ko piedaavaa vinjam? Beerns atdarina vecaakus...
Veiksmi! :)

sauljuks (2004-01-28 10:41)      njaaa.... palasiiju citus komentaarus... nu diez kas nav.. man meiteens ar lielu apetiiti no riitiem eed pat auzu paarslu putru, ko pat es pati neeedu - negarsho... nemaz nerunaajot par visu paareejo...:))))

vai neesat ar lutnaashanu un izdabaashanu paarcentushaas miiljaas maaminjas? mhm?

endijs9 (2004-01-28 10:44)      Mani puikas ir drusku lielaaki un taada probleema vairs nepastaav,jo vinji aktiivi nodarbojas ar sportu un organisms prasa savu.Atceros,ka staastiiju puikaam,ka viirietis nevar izaugt normaala auguma un pietiekami speeciigs,ja neeed.Tas arii iedarbojaas.

Vulpine (2004-01-28 10:48)      endijs9 - aha:)
mans arii saacis eest gaļu - lai muskuļi būtu un būtu stiprs (un varētu slēpot no kalna;)

tercuks (2004-02-02 20:14)      nju vienkaarshi nevajag dot tik daudz saldumu un nevajag lajut beernam buut tik izveeliigam. Es saprotu var cilveekam kautkas negarshot bet shii jau ir KAPRIIZE!!! sorry bet taa ir! vienkaarshi vajag dot mazaak saldumu jo tie ljoti aiztur apetiiti! vajag paeest normaali un tad domaat par kaadu konfektiiti vai shokolaadiiti!!!

cedars (2004-02-07 22:11)      Vienkaarssi neturi maajaas saldumus.kur liksies ,eediis kaa miillais.

SpiritDragoness (2004-02-09 23:36)      teikshu kaa man bija kad biju maza un kaa man ir tagad. es vispaar nepanesu pienu un galju... man taa garsho, bet peec eeshanas nelabi metaas. nav takaa saap vai kaa... bet vienkaarshi neomuliiga sajuuta veedaraa... un peec taa eest vispaar negribaas jo taada pretiiga sajuuta veedaraa ka vis paareejais eediens arii pretiigs liekas... un tad vispaar eest griba pazuud. ljoti gaudzi beerni need galju un pienu, bet tas ir normaali. beerni savu organismu labaak juut un saprot nekaa pieaugushie... vinji vadaas peec sajuutaam veederaa un nevis peec dieetas graamataa... un tas ir pilniigi pareizi. kad biju austrijaa... straadaaju par aukliiti, vecaaki man paraadiija vienu zhurnaalu par beerniem... tajaa bija aprakstiits viens experiments kaadaa beernu daarzaa... tur vinji ljaava beerniem eest pilniigi visu ko vinji tik veeleejaas... protams beerni saaka riit saldumus pirmajaa dienaa pie shaads izdeviibas... bet liidz nedeeljas beigaam kad apkopoja rezultaatus ko katrs beerns ir eedis... sanaaca taa ta kats beerns nedeeljas laikaa kopumaa bija apeedis pilniigi balenseetu eedienu... vienu dienu sarijaas saldumus, citu dienu vinjiem vairaak kaarojaas grikji, citu atkal kotletes, un citu atkal daarzenjus un salaatus. es domaaju ka uztraukties nav par ko. galvenais lai beernam visi shie nepiecieshamie produkti ir pieejami un paziistami... tad jau beerns pats izveeleesies kas vinjam ir visvairaak vajadziigs kuraa briidii.

vraja (2004-02-11 20:08)      Nepiekritu, ka majas pilnigi nav jabut saldumiem... Pirmkart, vai tad mums pashiem nav briizi, kad nu tik ljoti sakarojas kadu saldumu, pat ja ikdiena tie ne ipashi iet pie sirds. Otrkart, ja bernam "koncas", cipsi, kola ir pielidzinami tabu, tad automatiski rodas pretreakcija. Un ir visnotalj nepatikami verot, kaa berns, aizejot ciemos vai kad rodas iespeja tikt pie minetajam naskiem, metas tiem virsu kaa izbadejies zverens. Savam 3 un 4 gadus vecajam meitam esmu pateikusi, ka ikdiena nepirksu vinjam, piemeram, cipsus. Bet nupat pirms paris dienam viena saka: mammit, man tik ljoti gribetos cipsus. Protams, ka aizgaju tos un nopirku.
Ja nav shi "bada" pec kaut kaa, parasti ari nav pamata ari parmerigai tieksmei pec kaut ka. Un pareizi te ieprieks jau bija teikts, ka berns labak neka pieaugushais zina, ko velas, jo nav "aizsistas" vel spejas sajust sevi. Sajaa kategorija gan, domaju, vairs nav pieskitami regularie McDonald klienti, pastavigie cipsu, kolu u.c. "brinumu" lietotaji.

neverever (2004-02-12 00:12)      Beerns eed to, kas vinjam prasaas, nav jeega baazt, mociit, tiranizeet, dod vairumaa to, ko eed, nekaadaa zinjaa ne saldumus, tas nosit apetiiti vispaar.

xb2 (2004-02-16 11:22)      nu ja maajaa nekaa cita nebuus tad gan eediis to pashu...badaa jau nenomirs..:)

Vsaa (2004-04-23 14:50)      Mans puika jau no mazotnes ljoti slimoja,un biezji guleejaam slimniicaa,vinjam jau radaas taadas paniskas bailes no dakteriem,tad vienu reizi apseedaamies un vienkaarshi paskaidroju ka jaaeed daarzeniishi,un kaadi,kaadaa veidaa utt.Izstaastiju taa kaa pasakas veidaa,jo vinjam bija tikai divi gadinji,un ziniet vinjsh to tieshaam saprata.Nopirkaam sulas spiedi,peerkam burkaaninjus,bietes,apelsiinus utt,un nu jau puikam ir 5 gadinji,atnaakot maajaas vinjsh jau pats panjem sev izspiezj,un izdzer.Taa ir katru dienu,arii svaigaa veidaa censhas eest.Taisam garshiigus daarzenju sauteejuminjus,un dodam veel papildus vitamiinus,un ziedputeksnjus,un teikshu godiigi puika jau gadu kaa nezin ko noziimee buut slimam!

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu