Sēnes

Sēnes fotogrāfijas

Rudens, baravika

Sēnes - jautājumi un diskusijas

Sēņu sālīšana, skābēšana (11)
Padalieties ar savām zināšanām sēņu sālīšanā,skābēšanā utt, tikai negribu marinēt:) Vakar divus grozus ar bērzlapēm pielasiju:)
Kas var buut vienkaarshaaks - izvaari, nosusini, vecmamma susinaaja audekla kulee kaadu dienu, veel teiciens - chiikst kaa seenju kule. Bet nav nepiecieshams tik ruupiigi. Un saali stikla burkaa, labaak lielaakaa. No diviem groziem diez vai sanaaks vairaak par 2 3-litru burkaam. Bet saspied taa, lai sula pa virsu, ja vajaga - uzliec slogu(kaut ko tiiru un smagu) Obligāti ķiploki lielās daivās, melnie graudu pipari, ķiršu un upeņu lapas un diļļu galvas... liek kārtām - sēnes - zāļumus - zēnes - zaļumus...man ir liels māla pods, un līdz Jāņiem ir sālītās sēnītes:)))0 ļoti garšīgas ir skābētas sēnēs.un taisa tā.izvāra un tad liek iespējami vēl siltas traukā kārtām`- sēnes, ķiploki, dilles ar kātiem sagrieztas, sāls, cukurs.nu apmēram tāpat, kā gurķus kad skābē.tad kārtīgi piespaida, uzliek kādu slodziņu un liek pagrabā.var ēst visu ziemu un ir fantastiski garšīgi. Izlasi papriekš taarpainās:)))) ķiplokus noteikti nelieku,ciest nevaru to smaku.
Es lieku litra burkās ar ar švielām sālūdenī.
··· Sēnes: Sēņu sālīšana, skābēšana lasīt visu diskusiju (11 atbildes) –»
Sēņu marinēšana (13)
Gribu garšīgi un oriģināli iemarinēt sēnes, kāds zina labu sēņu marinēšanas recepti?
Šī gan nebūs marinēšanas recepte, bet gan drīzāk kā salāti ziemai burciņās.
700g baravikas, apšu bekas, 300g tomāti, 2 sīpoli, 2 ēd. kar. sāls, 1 ēd kar. cukurs, 2 lauru lapas, 5 gab smaržīgie pipari, 3 ēd. kar. eļļa.
Sēnes un visu pārējo, izņemot tomātus, samet katliņā un sautē 10 min. Tomātiem nobrucina mizu, liek katliņā pie sēnēm un sautē vēl 15 min. Tad izņem lauru lapas un ja garšo, var pieliet etiķi. Lej burciņās un karsē: 0,5L burciņas 45 min, 1L - 1 st.
Iznāk baraviciņas savā sulā, tādā, kā receklītī. Garšīgi, nudien!
Es sēnes novāru 20 min., nosmeļu putas un tad nokāšu. Tās pašas vārītās sēnes ielieku marinādē, kur uz 1 l ūdens ņemu aptuveni 2 ēd.k.sāls, 3 cukura, 2 esenci. Pāris krustnagliņas, smaržīgos piparus un kanēļa mizas gabaliņu ap 1 cm nolaužu. Cukuru, sāli un esenci mēdzu proporcijās mazliet pamainīt, pēc noskaņojuma. Šājā marinādē vel 10 min. pavāru un leju burkās un taisu ciet. Lai labi garšo! 1l ūdens 3 ēdamkarote sāls 1 ēdamkarote cukura krustnagliņas parastie melnie pipari smaržīgie pipari dilles kanēļstandziņas ķiploki 2 ēdamkarotes etiķa esences... Marinādi jau var nogaršot...īstās garšas, lai saprastu. Es daru līdzīgi kā te aprakstīja.
Pēdējais, ko izmēgināju, bija marinēt mazas alksnenes. Tur parastai marinādei vēl klāt stipri vairāk ķiplokus, sinepju graudiņus un pavisam aso papriku, drusciņ. Interesanti kopā ar alksneņu pasūro garšu.
Nu man izcili padodas baravikas savā sulā. Mazas ,smukas baraviciņas notīra, kārtīgi nomazgā un liek nelielā H2O daudzumā vārīties. Noputo . Vāra 10 min, tad liek klāt sāli, cukuru ,proporcijā 1:2, piparus ,smaržīgos piparus, sīki sagrieztas dilles, sasmalcinātus sīpolus un esenci. Lai garša bik stiprāka, kā gribētos, jo atdziestot un ievelkoties būs maigas. Tad 5 min pavāra un lej izkarsētās burkās,kurām dibenā liek sagrieztu ķiplokdaiviņu.
Izcila garša.
/ skrien uz pagrabu pēc sēnītēm/;D
··· Sēnes: Sēņu marinēšana lasīt visu diskusiju (13 atbildes) –»
Apšu beku gatavošana (10)
man iedāvināja apšu bekas.....neko par tām nezinu un sēnes vispār nepazīstu, tikai dažas. ko lai ar tām dara? vai jātīra un ja jā, tad kas tieši? cik ilgi jācep? un atkal lūdzu bez stulbām replikām, tjip- pati muļķe, kā ...
sīpolu arī vēl var apcept klāt :) ziemai saldēšanai karsēju uz pannas bez eļļas un bez sīpoliem, kamēr šķidrums iztaiko un sāk "raut pie pannas".. Es atkal priekš ziemas, sacepu taukos un lieku burkās tā, lai tauki nosedz sēnes. Pēc pēdējo nedēļu notikumiem, labāk vispār neēst sēnes, ko pats nepazīsti, lai ko arī devējs par tām teiktu. Vakar darbā bij pasēdēšana un tad nu panesās karātavu humors deļ manām baravikām savā sulā. Visi meklēja baltās sēnītes.;D
Bet apšu bekas ,ja maziņas, vislabāk marinēt. Grāmātās receptēm marinādei neparedz cukuru, bet man labāk garšo ar.;)
Ja sēnes švaki pazīsti, pieliec šaubīgās pie mēles-vai nav rūgta, jo ir tādas velna bekas, baigi līdzīgās pat baravikām! Ja nu dāvinātājs ir mudaks....:) ··· Sēnes: Apšu beku gatavošana lasīt visu diskusiju (10 atbildes) –»
Rudmiešu konservi! Karaliskas sēnes. Kā lai īpaši pagatavo? (5)
Esot konservēšana bez vārīšanas.? Googlē neko sakarīgu neatradu,bet mežā sev par ``nelaimi`` salasīju daudz rudmieses.
Rudmieses līdzīgi, kā baravikas var sacept sviestā vai eļļā. Pievieno sāli un piparus nedaudz vairāk, kā parasti un karstas liek sterilizētās burciņās. Jāskatās vienīgi lai taukviela pārsedz sēnes. Tādus konservus var glabāt pagrabā pāris mēnešus. Var apskatīties šeit http://news.frut.lv/lv/health/63607
Bet tikai nevajadzētu jaukt kopā ar vilnīšiem-it kā līdzīga sēne,bet vilnītis ir vāji indīgs,tāpēc obligāti jāvāra,rudmiesi var ēst pat svaigi sālītu.
Lasīju nesen.
Nevārītas rudmieses jānomērcē vairākos ūdeņos un skābē tāpat , kā pārējās rudens sēnes. Mana babka, kad bij dzīva, tā skēbēja..atceros,ka bij dikti garšīgi.
··· Sēnes: Rudmiešu konservi! Karaliskas ... lasīt visu diskusiju (5 atbildes) –»
Sēņu zupa (12)
Kā izvārīt garšīgu sēņu zupu - iesakiet recepti?
Mana topa zupīte ir no kaltētām baravikām. Pamatā tāpat kā Tessa, bet iepriekš izmērcē baravikas, pavāra, tad sasmalcina un tālāk kā augšminēts. Un klāt skābs krējums. /Bez klimpiinaam/:D Oij, azh siekala saskrēja.;DDD Kartupeļi, sēnes, ne tikai baravikas var arī apšubekas sviesta bekas,dilles un sāls. Est ar skābo krējumu. Man ļoti garšo, jo ir izteikta sēņu garša. Es ar gatavoju tiešā tā ka minēja jau dāmas, tik bez klimpām un kausētā siera! Sīpoliņu apcep, baravikas apcep, un klāt pie kartupeļu biljona. Skābais krējums vē visam klāt... Ak meitenes, pat siekala sāka tecēt!!!!!!!!!!! Žāvēts speķis var nomākt sēņu garšu...tomēr citiem tieši tā patīk.Man nē-ja sēnes,tad sēnes!:) Nesen atradu, mēģinājusi gan vēl neesmu:
Sēņu soļanka:

Sastāvdaļas: 500 g svaigu sēņu, 1 kg svaigu kāpostu, 3 ēdamkarotes galda etiķa 2 ēdamkarotes sviesta, 2 sālīti gurķi, 2 sīpoli, 2 ēdamkarotes tomātu biezeņa, 1 – 2 tējkarotes cukura, 2 laura lapas.

Kāpostus sagriež strēmelītēs. Liek katlā. Pievieno sviestu, nedaudz ūdens, etiķi un apmēram stundu sautē. 15 – 20 minūtes pirms sautēšanas beigām pieliek tomātu biezeni, cukuru, sāli, piparus, lauru lapas. Sēnes notīra, nomazgā un 10 – 15 minūtes patur virstošā ūdenī, pēc tam sagriež šķēlītes un sviestā apcep. Sēnes saliek bļodiņā un šajā pašā pannā apcep šķēlītēs sagrieztus sīpolus, sajauc tos ar sēnēm, pieliekot klāt sagrieztus gurķus, sāli un piparus. Cepešveidnē ieliek pusi izsutināto kāpostu, kāpostiem uzliek sagatavotās sēnes un ap-sedz ar atlikušajiem kāpostiem. Kāpostus apkaisa ar rīvmaizi un apslaka ar sviestu. Cepešveidni liek cepeškrāsnī sacepties. Pasniedzot soļankā ieliek citrona šķēlīti vai dažas olīvas.
··· Sēnes: Sēņu zupa lasīt visu diskusiju (12 atbildes) –»
Baraviku žāvēšana (11)
ir kādam kāda laba (un praksē izmantojama) metode, kā baravikas sažāvēt? var jau protams samarinēt, bet nav to ēdāju...... no žāvētām vismaz zupu ziemā var izvārīt...
mana mamma žāvē gan ābolus, gan sēnes tādā speciālā žāvējamā aparātā, labāk nemēdz būt! nure, tikko izcepu karpelju piizdraadzinjus ar seenju pildiijumu un ieshaavu savu zaaveejamo cepeshkraasnii. peec 20 minuuteem jau uzradusies garozinja. taalaak- labi veedinaamaa vietaa.

ka zaavee virtenees, skaties,lai mushu nav rinkjii.

streemeliites- 3-4mm plaanas.

ir veel metode, uz 3 cm biezas saals kaartas karstumaa. saals visaatraak absorbee mitrumu un neatdod to atpakalj seeneem.
Bērnībā, kad viesojos Latgalē, kaimiņiene žāvēja uz plīts cepurītes.Un priecājās ka visi tārpi no karstuma aizbēg:) Esmu zjaaveejusi...aroma pa visu maaju...iipatneeja,specifiska,driizaak jau,smaka ne smarzja.... sasaldet ledusskapi... var pirms tam uzvarit... ziema verdosa udeni un vualaa!!!! Bon Apetit :) ··· Sēnes: Baraviku žāvēšana lasīt visu diskusiju (11 atbildes) –»
Cik ilgi jācep šampinjoni? (5)
Cik ilgi uz pannas būtu jācep šampinjoni, lai būtu gatavi un nebūtu pārdedzināti?
Šīs sēnes var ēst bez termiskās apstrādes. laikam par vēlu šeit ielūkojos:))), nu jācep tik ilgi līdz visa sula iztvaiko:) un tad vai nu pie salātiem vai ar krējumu 200 grādu tempretūrā 5 min. uzkarsē pannu un cep ap 2min, gatavs.zeltainas un gatavas..... ··· Sēnes: Cik ilgi jācep šampinjoni? lasīt visu diskusiju (5 atbildes) –»
Cik maksā austersēnes (4)
kāda ir videjā cena Rīgā????
Gūgle izmeta,ka Pārtikas produktu vidējās cenas Rīgas pilsētas lielveikalos. 2009.gada jūlijs ... Austersēnes, kg, 2.78-2.78 pa 2ls var dabuut ;) Apskaties ss.lv sadaļa pārtika-sēnes,tur ir. ··· Sēnes: Cik maksā austersēnes lasīt visu diskusiju (4 atbildes) –»
Gaileņu gatavošana (9)
Bāc!Pēkšņi pilna māja ar gailenēm! Ko var garšīgu pagatavot no gailenēm tūlītējai ēšanai? (ne ziemas konservus)
Uzcept! :) Krējumu gan klāt neliec, tikai sāli. Būs naturāls produkts. Varu tevi atsvabināt no pūlēm. Iepako un steigšus sūti man!:) Labāks par gaileņu mērcīti un jaunajiem kartupelīšiem laikam nekas nav izgudrots. Var, protams, apceptas gailenes mēģināt iestūķēt kā pildījumu kādā kotletē (variants: gaļas rullīši), bet nezinu, kas būs vairāk: uzlabota kotlete jeb samaitātas gailenes... gailenes - tikai apceptas sviestiņā un krējumiņa mērcītē iekšā :) viss pārējais - ņe to:) paņem gailenes un kopā ar malto gaļu iepildi paprikā . garantēju būs garšīgi. ja gribi vairāk informāciju raksti man privāti, pastāstīšu sīkāk savu recepti vnk var bliezt klāt visādiem sautējumiem, gan gaļai, gan dārzeņiem, garša būs jūtama un ļoti laba! ··· Sēnes: Gaileņu gatavošana lasīt visu diskusiju (9 atbildes) –»
Saceptas gailenes paliek rūgtas (17)
Kādēļ tikko saceptas gailenes esot izrādījušās rūgtas, galīgi neēdamas? (bija saldetavā 10 dienas turētas pirms cepsanas)
Protesteeju, Bekka!Nav nekaada putra!Gadiem taa gatavoju bekas un gailenes:)
Kaa sagrieztas, taadas arii paliek.Slepenais blenderis manu saldeetavu neapmeklee:)
Nu svaigām jau tas rūgtums nav tik izteikts,bet,ja saldē-tad PIRMS saldēšanas jāplaucē. Seenes nevajag vaariit pirms saldeeshanas.Tas, protams, neattiecas uz obligaati vaaramajaam.Bet visa veida bekas vajag sacept tajaa sviestaa un tad likt saldeetavaa.Dodu 100% garantiju, ka neviens neatshkjjirs, vai taas seenes tikko no mezja, vai no saldeetavas:) Lai gailenes nebūtu rūgtas , tās pirms griešanas cepšanai, vienkāši ir ar verdošu ūdeni jānoplaucē!!! Tā taču vecmāmiņu gudrība!!! nav gan gailenes vienmēr rūgtas

un pirms likt sadētavā, jāaplaucē
··· Sēnes: Saceptas gailenes paliek rūgtas lasīt visu diskusiju (17 atbildes) –»
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu