Latviešu bērnam jākļūst par krievu?

Mana māsa laidīs bērnu krievu dārziņā. Latviešu dārziņā viņai rinda tikai uz 5 gadiem pienākšot. Vai tas ir normāli, ka latvietim Latvijā bērns jālaiž cittautību dārziņā tikai tāpēc, ka tie ir pieejamāki? Un kāpēc cittautiešiem kr pieejamāks pakalpojums, kas pamatnācijai ir nepieejams?

sirdslodzins123  4 12 CIK ILGAM LAIKAM IR JĀPAIET, LAI STULBAIS RĪGAS LATVIETIS NEBALSOTU PAR mASKAVAS uŠAKOVU, KURA MĒRĶIS IR RUSIFICĒT NE TIKAI rĪGU, BET VISU LATVIJU. Krieviem valsts bērnudārzs pieejams uzreiz pēc 1.5 gadiem, bet latviešiem tikai privātie b/d ir pieejami par mežonīgu naudu piemaksājot, latviešus dzenot nabadzībā, tādējādi samazinot dzimstību, jo ne visi var atļauties tik dārgus dārziņus... Kur skatās valdība?

Jurijs1962Augums163  2 6 Runājiet ar krievvalodīgajiem kas nodzīvojuši šeit 20, 30, 50 gadus latviski! Nepareijet ja kas, uzreiz uz krievu valodu, lai mācas, palīdziet ar ko varat un bez izsmiešanos, veiciniet viņu integrāciju.Igauņi teikuši - vispirms Igauņa tiesības, pec tam cilvēka tiesības. Tas pirmkārt par valodu. Esat mazskaitlīgas tautas, riskējat sagaidīt likteņi ko sagaidīja lìvus, prušus, jatvingus.

ocelots_parastais  6 6 Ellocka, ja krievu vecāki ir pieteikuši savsu bērnus latviešu bērnudārzos un latviešu bērnudārzos tādēļ trūkst vietu, bet krievu bērnudārzos tās paliek pāri, tad tas nozīmē tikai nepareizu bērnudārzu sadalījumu. Te nu mēs atkal atgriežamies pie Ūdensgalvas domes - kā ir izveidojusies šāda situācija? Un es neredzu nevienu iemeslu tūdaliski līksmam aizkustinājumam "vai, kā tie mūsu krieviņi smuki cenšas mācīties valsts valodu!" Tā tam vienkārši ir jābūt. (Kaut kā nav arī manīts, ka Maskavas krievi līksmotu par Džamšuta un Rašvana pūliņiem iemācīties krievu valodu.)

Ellocka  4 1 Latvijā pie varas ir partijas, kas pie tās spēj noturēties tikai "cīnoties" par latviešu tiesībām un neatbalstot ne Rīgas, ne Latvijas ekonomisko attīstību, šad tad populisma vārdā ieriebjot Rīgai. Par spīti tam tautieši spiesti tomēr braukt strādāt uz slikto Rīgu, dzīvot sliktajā Rīgā nedeklarējoties (attiecīgi nemaksājot Rīgā sociālo nodokli un nesaņemot savu sociālo paketi šeit) vai doties vergu gaitās pasaulē. Varbūt laiks padomāt pašiem, par ko balsojam saeimas vēlēšanās! Nav tam jābūt tieši Ušakovam, bet vai Rīgas dēļ tikai "cīnītājiem"?

Luusila  6 4 Diemžēl arī valsts apmaksātajos latviešu dārziņos aug bērni, kuri rakstīs "tolete" un "gūlta", nezinās, kad jāraksta "dod" vai "dot" un neatšķirs, kas ir "visskaistākais" un kas ir "viss skaistākais". To bērnā neieliks dārziņš, tas joprojām jādara vecākiem. (It īpaši pēc kārtējās reformas, kad modē nākusi kompetenču izglītība dārziņā(!!!), un nodarbībai tās klasiskajā izpratnē nav jānotiek,- bērni staigā gar galdiņiem, kur uz katra servētas dažādas tēmas un nodarbojas ar to, kas tanī brīdī labāk patīk, savukārt audzinātājai jādanco gar visiem galdiņiem reizē un jāmēģina konkrētā galdiņa sabiedrību virzīt uz attīstību.)
Ja vecāki mājās ar bērnu nedarbosies, tad brīnumi nenotiks.

Bērnam pavadīt visu dienu svešas valodas vidē noteikti sākumā būs diskomforts + vēl visas slimošanas...:(
Taču es noteikti esmu par to, ka vairāku valodu zināšana jau no bērnības ir attīstoša.

marmorakaraliene  9 7 Jo ātrāk bērns sāk apgūt valodas, jo labāk! Zinu no sevis, jo krievu valodu apguvu rotaļājoties ar saviem vienaudžiem pagalmā - vienkārši latviešu bērnu apkārtnē nebija. Dzīvoju pašā Rīgas centrā. Neesmu gājusi dāŗziņā, biju mājas bērns, kā tāda arī aizgāju uz skolu. Kopš bērnības krieviski runāju bez akcenta un ar to lepojos. Un latviešu valodā nerakstu "nau", "gūlta" un "tolete", kā to dara 100% latviskā jaunatne!
Gribat vai nē, bet krievu valodu tik drīz no vismaz biznesa vides neizspiedīs. Redzu darbā, kā jaunajiem, kuri ignorējuši krievu valodas mācīšanos, grūtības komunicēt ar klientiem, kuri, gribat vai nē, patīk jums tas, vai nē, ir no Krievijas. Tāpēc neredzu nekādu traģēdiju bērnam apmeklēt krievu dārziņu, būs plašāks redzesloks! Un vispār, dzimto valodu mācīt ir vecāku pienākums!

Torpedo    3 Priekš kam kalpiem un kalpu bērniem vispār kkāda valoda jāmāk, kur nu vēl svešvaloda? Lai tak raksta to _nau_ un _esu kāda esu_. Tāpātās tiem ir tikai viena f-ja: _Biri po boļše i kidai po daļše_

Torpedo    4 Un tas, ko te Tessa raksta par krieviem, ka tie ir pozitīvāki, aktīvāki un konkurentspējīgāki. Nu, piedodiet, man visu dienu ļurina fonā dažādi Krievijas TV kanāli - NEVIENS nevienu kaut mājienu uz kritisku mājienu par Puķinu tur nav atļāvies pateikt, tas pats vēlēšanās, kur 80% aiziet (nu, principā tie ir visi, kas vispār vēl kkā spēj pārvietoties) un nobalso par viņu, kaut neviens ar pistoli klāt nestāv un nekontrolē. Tad atceros, ka tas pats bija ar Staļinu, Brežņevu un visiem pārējiem ērmiem. Un tad tu saproti, ka katrai tautai labās un sliktās īpašības ir līdzsvarā kā savienotos traukos

solvitas  8 10 Tas ir absurds!!! Raksti Jutai Strīķei lai viņa paterorizē Ušaku par šo tēmu. Un tas ir nožēlojami priecāties kā mūsu bērniņi iemācīsies krievu valodu. Mans bērns vispār krieviski nerunā un ja tas krievs nemāk latviski, tad viņi komunicē angliski. Skolā mācās angļu, vācu un franču valodu. Bija izvēle starp krievu un franču manējais pateica, ka neredz savu nākotni saistībā ar Krieviju un izvēlējās franču. Un tādu jaunieši ir ļoti daudz, kas nemāk krieviski, bet lieliski runā angliski. Krievu valodai savas pozīcijas ir jāsamazina ne velti rietumi izstumj Krieviju un krievu valoda arī nav oficiālo Eiropas savienības valodu skaitā. Tā ir vēsture.

solvitas  7 10 Un kurš te apgalvo, ka krievi neesot kašķīgi? Kaškīgāku tautu vēl pameklēt vajag! Mūsu pašu Ždanoka vien ir ko vērta un Žirinovski kāds ir paklausījies. Tak ja paskatās tos viņu šovus tur pelēkais latvietis vispār nobāl. Kas tur ir par enerģiju, kas par emocijām, kas par naidu! Tieši krievi ir kašķīgi, tāpēc arī joprojām ir tās krievu skolas un dārziņi. Kas viņi vispār eiropā ir? Iebraucēji kaut kādi, kuri nekaunīgi uzkundzējas un diktē savus noteikumus. Jau tiktāl, ka pelēkais latvietis ir skaidri nolēmis, ka neizdzīvos bez krievu valodas. Izklājies krieva priekšā kā paklājiņš.

Pilat  7 7 Ždanoka un Žirinovskis nav krievi, Žirinovska uzvārds ir Eidelšteins. Kas par blondumu, nenobrīnīties...

coldlands    6 Ko jūs te ņematies! Tagad ir jāmācas ķīniešu valoda, viņu ir daudz, un paliek vairāk, ka arī viņu produkcija parpilda visu Pasauli.

marmorakaraliene  11 3 solvitas, tu runā absurdas lietas! Krieviju neviens nekur nekad neizstums, tā ir pārāk liela valsts! Ja kādu izstumj, tad tā ir Latvija, kurai jāpakļaujas visiem, sākot ar amerikāņiem! Izklājies amerikāņu un jevropas priekšā kā paklājiņš! (pārfrāzējot solvitas teikto). Ko viņi mums teiks, to arī Latvijas ierēdnīši dara! Atšķirībā no Krievijas....

coldlands  3 12 Varbūt Tev marmorkaraliene nomainīt niku uz paklājiņš?

leopardine  4 11 Krievija ir liela, bet nabadzīga valsts. Krievija sastāda tikai 2% no pasaules rūpniecības apjoma, PSRS bija 20%. Viņi strauji zaudē savas pozīcijas visos līmeņos. Gan krievu valodas lietojums samazinās, gan izolācija no ārpasaules pieaug, gan sankcijas viņus ietekmē, gan iekšpolitikā ir neapmierinātība. Neviens nerēķinās ar Krieviju kā stabilu partneri, tā ir neprognozējama. Man arī nav skaidrs kāpēc Eiropas savienības valstī skolās kā obligātā svešvaloda jāmāca krievu? Mūsu sabiedrotie taču ir Eiropas savienība un NATO, šajās organizācijās mēs iestājāmies bēgot no krieviem. Tad kāpēc okupantu validu mācīt bērniem?

Luusila  6 3 sen atpakaļ, kad strādāju airlandē, mēs bijām uzrīkojuši vienā dzīvoklī tusiņu. Bijām tur latvieši, leiši, igauņi, poļi, slovāki, krievi, ukraiņi un viena vietējā īriete. To, ka mēs esam no dažādām zemēm, viņa zināja pēc mūsu dokumentiem, bet to, kādā valodu mikslī mēs sarunājāmies un savstarpēji sapratāmies, viņa nojauta visai miglaini. Aptvērusi, ka mēs katrs varam sarunāties kā minimums trīs valodās, viņa bija patiesi pārsteigta.

Valodu zināšana nekādā gadījumā nav di*sā līšana vai klāšanās par tepiķīti; zināšanas kā tādas nekā nepazemo cilvēku,- tas, kas pazemo, var būt uzvedība.

Kurts69  1 7 Rīgai normāla situācija. Jo Ušakovs nespēj un negrib šo jautājumu atrisināt. Rīgā krievu paliek arvien mazāk, bet krievu bērnudārzu vietā latviešu never, jo tad nāksies vai nu piespiest krievu personālu runāt latviski, jeb atlaist. Jebkurā variantā, lielais krievu aizstāvis neriskēs izraisīt sava elektorāta dusmas. Tāpēc latviešu bērniem nav vietas bērnudārzos ar latviešu audzinātājām un atliek privātie vai krieviskie.
Ellocka, te nav runa par to kurš bija pirmais rindā, bet gan par to, ka Rīgā bija par apmēram 200 000 iedzīvotāju vairāk kā šobrīd un pamatā tie bija krievu tautības cilvēki. Tāpēc krievu bērnudārzus vairs nav kam aizpildīt. 1989 gads - Latvijā krievi apmēram 900 000, bet 2016 gads - 500 000. Tai pašā laika posmā latviešu skaits Latvijā samazinājies par apmēram 160 000. Nu nav jābūt ģēnijam lai saprastu, ka krievu plūsmas bērnudārziem nav nākotnes un tos jāpārveido par latviešu.

neko    6 Luusila: valodu zināšanas protams nav problēma un dzīvē noder, bet ja bērns spēj sarunāties tikai kaut kādā 2-3-4 valodu sajaukumā, bet tanī pat laikā nespēj sarunāties nevienā konkrētā valodā tā ir gan problēma. t.i sākumā der kārtīgi iemācīties vienu valodu un tad mācīties nākamo.

riebekle  5   Manuprāt, ir pietiekai daudz latviešu dārziņi, ir izvēle. Neticu, ka vienīgais pieejamais ir krievu dārziņš. Tas viens. Nākamais - visam personālam, skolotājām jeb audzinātājām un skolotāja palīgiem jeb auklītēm ir pēc likuma latviešu valoda jāzina, tāpēc nedomāju, ka būs komunikācijas grūtības. Daudzi latvieši izvēlas laist bērnu krievu dārziņā vai krievu grupā ar domu, ka bērns papildus valodu apgūs, tāpat dara krievu vecāki - laiž bērnsu lv grupiņās.
Un ir jau variants - laist bērnu RU dārziņā, bet uz 5 gadiem izņemt ārā un ielikt LV dārziņa rindā, tad būs 5gadīgo prioritāte. :)

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu