Darbs

No bērnu (16 un 18gadi) tēva, kurš pats nekur nestrādā un nespēj pildīt savas saistības, saņemu pārmetumus, ka šiem jau sen laiks iet strādāt. Viņš jau 16gados esot ko tur racis un krāvis. Arī māte regulāri klāsta savas sūrās ganu gaitas un tml. Abi mācās vidusskolā (bērni), un jāteic pat ļoti labi. Vakaros sports. Labi, vasarā ok, bet skolas laikā? Varbūt tiešām dzīvoju citā dimensijā, kā tiek apgalvots un nesaprotu kas apkārt darās? Vai tiešām veseli, darbspējīgi ļauži tagad nespēj savus bērnus pat cauri vidusskolai izvilkt un daudziem nākas strādāt?

cilveex      Ja ir vēlme, lai bērns tiek tālāk, tad tikai mācības. Tas ir bērana darbs un citiem darbiem nav jābūt, ja vien ir iespēja. Ja nav, tad cita runa. Lai vēlāk tiktu labās skolās ir nepieciešamas izcilas sekmes skolā.

Lovetta      da atslābsti...lai bērni mācās un sporto! un lai visi dzīvot mācītāju parāda tev savus strādājošos vidusskolēnus!
mans tāpat kā visi-mācās, vakaros sporto un piestrādā pa retam sestdienās un svētdienās,kad kāds robs pārkrīt. te nav ārzemes,kur vēl koledžā lepojas,ka var vārdus izburtot pa burtiem. un kur ģimenes pusaudžus ņem par bebīsīteriem.

Lovetta      bullšits...nezinu,kā rīgā, bet liepājā bez pazīšanās pusaudzim darbu nedabūt...lai strādātu vasarā-tie,kam nekādu robu nav, stājās biržā rindā jau no ziemas. tad var dabūt ravēt zāli no ielu seguma vai tirgot pleizī saldējumu. laiks izķengāts-alga nekāda, par sabiedrisko transportu vien nobraukāta.

Feks      Atceros, kā pats tajā vecumā vismaz pāris reizes mēnesī pa naktīm piestrādāju Preču Stacijā, jo ne vienmēr gribējās naudu sīkiem tēriņiem prasīt no mātes. Bet manuprāt, neatkarīgi no tēva negatīvās lomas šajā sakarā - nedaudz tomēr jānošķiro, par ko īsti ir jautājums. Kāpēc tam pusaudzim būtu jāstrādā..? Ja iztikas līdzekļiem, tad saprotams - tas jādara, ja tāda vajadzība patiešām ir akūta. Jeb jāstrādā, tā sakot - audzināšanas nolūkos, lai topošais sabiedrības loceklis saprot - no kurienes un kā rodas tas viss, ko viņš pagaidām izmanto avansā..? Bet jāpiekrīt arī cilveex viedoklim, lai tiktu prestižās mācību iestādēs, jāmācās nopietni un ar regulāru darbu tas diez vai ir savienojams.

laukroze      teikšu tā, ka nav viegli vienai mātei vilkt pusaudžus, jo vajadzību šai vecumā daudz vairāk, pati esmu tam gājusi cauri, tik man bij cita situācija, meitu tēvs miris, līdz ar to saņēma apgādnieka zaudējuma pensiju līdz 24.g., jo mācījās dienas nodaļā augstskolā, domāju, ka līdzīgi vajadzētu būt ar alimentiem, jo, ja nopietni mācās, ne vienmēr tas savienojams ar darbu, var būt runa par kādiem gadījuma darbiem, bet tagad arī ar tiem ir kā ir, noteikti vēlu izturību, jo viegli audzināt uzturēt bērnus pusaudžu gados nava.

kafelate      Purnā tādiem tēviem:(
[ikdienas saskaros ar tādiem tirliņiem,kas tā uzskata]

vnkdieviete      A viņi piedāvā darbu?

SievieteMelnaa      Rok un krauj tie, kam vecaaki nevar nodroshinaat vidi, kuraa beerns tikai maacaas. Tas liecina par nabadziibu, ar to nav jaalepojas. Ja beerns grib pilnveertiigi (proti uz 8-10 balleem) maaciities, tad vinjsh nevar straadaat, arii studiju laikaa. Protams, ir jau haljavaas programmas, kur vari arii lekcijas neapmekleet, maksaa tikai un diploms buus rokaa. Bet reaali, izcili specialisti sanak no tiem, kas studiju laikaa tikai studee. Par vidusskolu vispaar nav runas.

Jessie      Ja Tavs 18-gadigais stude pilna laika dienas nodalaa, ari VINAM ir jamaksa uzturlidzekli... Tikai tie vinam pasham ari ir japieprasa.
Un visgudri par bernu stradashanu macibu laikaa var tikai "tipa sievietes", kuraam pasham bernu nav un - reizem vinas ar saviem komentiem, piespiezh ari ceret - nekad nebus...
Patiesiba Muterite loti labi uzrakstija, isi un kodoligi...

av2      Redzi, es tomeer domaaju, ka es saaku straadaat, tas ir - piestraadaat, savies 15- 16 ne taapeec, ka buutu bijusi nabadziiba, bet taapeec, ka gribeeju lietas, ko vecaaki nerikteejaas man pirkt tajos laikos.Maaciijos, pa naktiim ssanceeju, un bija viss ko man kaarojaas tad. Gan massiinai sapelniiju (savos 17), gan mocim, gan muuzikas aparatuuraam utt. Par ko daudzi tikai sapnnoja, un iideeja lai mamma nopeerk. Ar to sportu, ko daudzi baigi lepoijaas ir taa, ja esi vaargs no dabas, un taadi ir vairums pilseetniecinnu, tad ir jaaneesaajaas pa sporta nodarbiibaam lai sevi uztureetu formaa. Un tad , protams , nav laika arii straadat.
Bet nekad nesapratiissu, kaa var jauns viirietis savos 16-18 cciksteet, un prasiit ko saviem vecaakiem. Passam tak ir gan rokas, gan galva. Vai tad nee? Kaut staavi uz stuura un paardod saldeejumu....Slinkums vienkarsi ir, un vissur ir attaisnojums - jaamaacaas. Lai vecaaki maksaa par vissu. Un tad vini pabeidz aukstskiolas, un ccikst taalak - doddiet mums attieciigi apmakssaatu darbu.Bet taadiem,bez uznneemiibas, nekaada darba nebuus. Vot taa ir dziives realitaate.
Taatad, es esmu par to, ka noteikti ir jaastraada paraleeli maaciibaam viennoziimiigi. Un ne aiz taa, ka tas noziimeetu, ka ggimene ir nabadziiba. Vai tiessaam tas nav sapriotams????

Jessie      av2 - shkiet, ka Tu nezini, ka LV darba nav ne tikai melnaa darba daritajie, bet ari specialistiem... Kurs nems darbaa padsmitgadnieku?!
Un kapec Tev shkiet, ka visiem butu jadara taa, kaa dariji TU?
Un topikaa nekur nav minets, ka berni kko prasitu viniem iegadaties. Un nekur nav mineta bernu chiksteshana. Jautajums ir par to, vai viens nestradajoshs tevins vispar drikst atvert savu muti tadiem tekstiem.... Tad lai vins rada berniem to piemeru un kopa ar viniem ari strada...

SievieteMelnaa      av2, izlasot, kam sapelniiji 17 gadu vecumaa, man top skaidrs, ka esi tirgojis narkotikas, ka minimums :D
bet jautaajums man ir - vai Tu straadadams paguvi arii augstaako izgliitibu ieguut un kaada jomaa? vecaaki vienkaarshi veelas, lai vinju beerni pieaugushi stradaatu inteligjentu darbu, nevis rautos par kraaveju maximaa, bet pirmo nekaadi nevar dariit ar vidusskolas vai pamatskolas izgliitiibu.

av2      jaa ieguvu arii vienu no labaakajam izgliitiibaam tajaa laikaa LV. Un narkotikas netirgoju, jo ..pat sevisskki nezinaaju par taadaam neko. Seeju, un novaacu labiibu. Novaacu abolus daudz, tiessi 5 skolas gados straadaaju radio ruupniicaa pa naktiim, raseeju puskursaam kursadarbus, tirgoju daudz muuziku, izgatavoju radioaparatuuru, pastiprionaataajus, akustiku utt. Saakaas video eera, un tur lloti labi nopelniiju - vajag tikai kusteeties. Sarkasts ir bezgaliigs.
Un jaa, gudriites, LV ir bezdarbs, taapat kaa vissur passaulee ssobriid. Runa ir par principu - normals cilveks var izaugt tikai tad, ja pats censsaas ko sasniegt.Ko jus domaajat daudzi pasaulee lloti bagaati cilveeki dariija, kad bija jauni???? Nerunaaju par tiem, kas ko mantojussi, bet par tiem, kas vissu passi savaam rokaam sasniegussi. Da nu,iebjaas te pat runaat....ar ssitaadu attiekssmi te..:((
Un veel kas, varbuut esat paarpratussas mani - es vienkaarssi ciest nevaru , ja viirietis kam ir rokas, kaajas, galva vesela, var atllauties nenopelnit naudu dziivei. Kaut aafrika,da kaut kur, bet tas, ka ir bezdarbs LV nav iemesls, lai nenopelniitu dziivei. Ssitaadus tipus vajadzetu vienkaarssi izmest uz ielas, lai saak domaat.Lai vinni paskataas uz cilveekiem, kam nav rokas, vai kaajas, vai ir citaadi lloti ierobezzoti savaas iespeejas dziivot pilveertiigi. Lai vini paskataas uz vientullajaam maaminnaam, kuras ciinaas sakostiem zobiem biezzi vien ssodien, bet necciikst.
Ko te veel piebilst :((

edmunds      nebuutu ne vainas ja siicjiem kaut kas taa patiktu ka ar to vareetu papildus naudinju savaam izklaideem nopelniit. man taaada beerniibaa bija radiotehnika - vareeju sevi daljeeji no 14 gadiem un pilniibaa no 16 gadiem apgaadaat. teevs paliidzeeja iesaakumaa ar pirmaa radio uztaisiisanu apm 8 gados.

tiritomba      viss atkarīgs no ģimenes budžeta, - ja ģimenē naudas nepietiek, lai apmaksātu bērnu tēriņus, tad bērniem gan būtu kaut kas jānopelna ... vismaz sava kabatasnauda.
ja ģimenē pietiek, lai būtu visiem, un visi būtu apmierināti, tad var nestrādāt vispār.
bet es pieturos pie tēzes, ka tikai darbs mērkaķi padarīja par cilvēku.

Palomino      Mana radu atvase strādāja jau vidusskolas pēdējās klases laikā un visos vasaras brīvlaikos, jo saprata, ka senčiem pietiek naudas obligātajiem skolas "pasākumiem", bet ne visām izklaidēm vai "lūpukrāsai un brošiņai". Darba devējs vienas vasaras beigās pats piedāvāja pastrādāt arī reizi nedēļā pa vakaru un vēl sestdienās. Atvase bija priecīga, jo darbs kaulus nelauza, mācību kvalitāte necieta un nopelnītā naudiņa bija pietiekamā daudzumā saviem tēriņiem. Tas ir tikai normāli, ka bērns vidusskolas laikā strādā dažas stundas nedēļā, bet, protams, tas nav par iemeslu, lai papucis nemeklētu darbu.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu