Uzturlīdzekļi. Palīdziet ar padomu :)

Esmu visu laiku iedomājusies sevi trakoti lepnu esam un 6 gadus viena audzinu meitu, neprasot ne santīmu TAM.....bet nu reiz mans mērs ir pilns, kad tāds piedzēries LO.S par to vēl pasmejās. Lūdzu mīļās, dodiet padomu un apņēmību novest to līdz galam......ar ko sākt, pirmais solis uz uzturlīdzekļu piedziņu, kamēr man dusmas nav noplakušas....Cik zinu, tad bezdarbnieks, nabags utt, utjp. Acīmredzot jāprasa no valsts. Bet ar ko sākt?

krauklis99      Da nu nāfig tadu izdzimteni. Audzini meitu, izskolo.
Gan jau atradisi vinai tēvu un sev citu vīru. Gan būs labi.
Es vienspats divus puikas izaudzināju un nenomiru. Protams bankās parādos mazliet ielīdu, bet nu jau viss ir labi.

aroganis  1   nekā personīga, bet ja gribi vecim atriebties un vēl mazpilsētā, ir simtiem veidu:
ja neoficālis strādā- darba inspekcija utt:)

es gan ieteiktu sakost zobus un atrast īstu veci sev blakus, nebūs jādomā par bijušo

Lucy      ja jau tu vēlies,ka tavai meitai tam mērglim pēctam būs jāmaksā varbūt vecumdienās iztikas naudiņas,tad dari,a citādi vnk ignorē,jo ja viņš ir bezdarbnieks,tad no valsts saņemsi tik 50ls
es iesaku nospļaujies,ignorē viņu,ja ir iespēja pārcelies citur dzīvot jo tālak jo labāk,pārauj jebkādas saites ar tādu mērgli!!!

Deisa      Nedomāju, ka vīrietis tik gudrs, lai manipulētu apzināti, taču neapzinātā līmenī viņš šādi pasmejoties liek Tev uzņemties ar viņu saistības. Atkal jau ieslēdzies Tavs lepnums - par mani pasmējās, tagad kaut kas jādara, lai nes atbildību. Ja tā nauda nav nepieciešama, es darītu pretēji, liktu viņam atteikties no paternitātes, lai bērnu var adoptēt vērtīgāks vīrietis, kuru kādreiz vari sastapt, jo nojaušu, ja tā notiks, ne jau "labais papucītis" tad labprātīgi atkāpsies. Kādai manai draudzenei bija līdzīgi - piedzina uzturlīdzekļus no bērna bioloģiskā tēva, bet audzināja cits, kuru meita par tēti sauc, kad viņi apprecējās, radās jautājums par adopciju. Draudzene pietiekami gudra bija, lai mācētu bioloģisko tēvu pierunāt no bērna atteikties, bet vai vienmēr tik gludi iziet? :)

Tessa      berna tevs maksa alimentus(1/3 no vinja ienakumiem).uzturliidzekljus(Ls37) maksa valsts. tas ir tad,ja normali nevienojas.
neviens nezin,kas vinju dziive sagaida,bet ja alimenti tiek maksati,vecaks savas nevariibas gadiijuma ir tiesiigs pieprasiit,lai par vinju rupejas savulaik apgadajamais berns.
jebkura gadiijuma,neta noteikti var atrast info,ar ko sakt-visupirms iesniegt tiesa zajavu par uzturliidzeklju pieshkjirshanu.ta,laikam.
bet vai tev to vajag?atriebties? baiga atriebiiba,37 Ls.kaut gan tas ir labaks,neka nekas vai 8Ls menesii.

MaryClaire      starp citu, neatkarīgi no tā, vai tēvs ir nav nav maksājis uzturlīdzekļus bērnam, ja vecumā viņš būs nespējīgs par sevi parūpēties, tad bērnam būs PIENĀKUMS! tik un tā to "mīļo papucīti" uzturēt. tik un tā!!!
tā ka labāk jau pieprasīt nekā lepnumā špļaudīties, ka no tā kretīna neko neņemšu. ir jāņem abām rokām

Tessa      http://www.lvportals.lv/skaidrojumi.php?id=221746
http://www.calis.lv/forums/tema/16112008-vienkarss-un-efektivs-uzturlidzeklu-prasibas-paraugs/
http://www.calis.lv/forums/tema/18171372-berna-tevs-nevelas-atteikties-no-teva-tiesibam/
vismaz k-kas.

lode      Flame, tos uzturlīdzekļus viņš būs tiesīgs prasīt arī tad, ja nebūs maksājis uzturlīdzekļus. Nedezinforme mammas! Ja tēvs ierakstīts pasē, tad jebkurā gadījumā viņam ir radniecība ar bērnu un...arī bērnam ir atbildība pret vecakiem. Tiesa gan, dzērājam, kurs ļaunprātīgi nestrādās un nebūs ne invalīds, ne tml., tiesa nekādus uzturlīdzekļus no berna par labu tēvam nepiespriedīs, tas attiecas tikai uz smagiem veselibas traucējumiem, kā rezultātā tēvs pats nevar sevi nodrošināt utt.Un arī tas vel būs pašam jāpierada, ka nespēj sevi nodrosināt.
Jo vairak būs mammu, kuras cīnīsies ne tikai par minimālajiem uzturliidzekļiem, kā šajā gadījumā, jo labāka būs jurizdiktūra un mazāk turpmāk būs jāpierāda tiesā pašsaprotami fakti.

Maybex      ES gan esmu no tām, kas savulaik neprasīja uzturlīdzekļus no bērna tētiņa pēc principa, ka nevajag s....kustināt un cerēju, ka vismaz pašam nebūs dūšas gaidīt atbalstu no dēla. Bet var pienākt laiks,kad šo atbalstu sniegt liks valsts.
Tomēr andromedas_miglājam iesaku pieprasīt alimentus. Jo vēlāk pierādīt,ka tēvs par bērnu nav rūpējies ir pavisam grūti. Tad nu vaismaz lai kungs piecieš šo mazo neēr´tibu - samaksā savam bērnam kaut pusdienu naudu.

lode      Nu re, MAry Claire arī zin, ko runā! No paternitaates nevar atteikties! Vienīgais ceļš ir adopcija vai apgādības un saskarsmes tiesibu liegšana tēvam ar bērnu, bet tad viņam jābūt nu tāāāādam kretīnam, lai bāriņtiesa atņemtu tiesības tēvam tikties ar beernu un arī rūpēties par viņu, kaut vai tikai alimentu veidā. JEbkurā gadījumā tik un tā papiiri būs jāsakaarto, un ar alimentiem jāsāk!Pēc tam, ja būs velme, un jau pie jauniem apstaakļiem var tiesas lēmumu mainīt iesniedzot jaunu prasību tiesai ar skaidru pamatojumu, kāpēc tēvam būtu jaatņem aizgādības tiesības par bernu un...vai tas tiešām vajadzīgs?! Tas, kas būs vai varētu būt pēc daudziem gadiem, nekādi neattaisno sievietes rīcību apdalīt bērnu un apzinati pazeminat viņa dzīves līmeni, jo, cik saprotu, šī mamma nav miljonāre . Pēc gadiem tas vecis varbut buus ticis pie baigaas beibes, sakopts un vesels skries pensijas gados pa ielu un nekaadi uzturliidzekļi viņam nebūs vajadzīgi, vai arī šamais nemaz nezinās, ka tos var pieprasīt. A varbūt tam vecim jau sen bus tramvajs pārbraucis pari, kad sadzēries gulēs uz sliedēm! Tik tālu nevajag domāt! Bernam jādzīvo un jaattīstas šodien! Pie tam, uzturlīdzekļu piedziņa(skaitīšana jeb parāds no tētuka) jau saksies no tās dienas, kad Andromede iesniegs prasību tiesā. Ja tiesa lēmumu pieņems tikai pec 9 mēn, tad tētuks mammai jau buus parādā teiksim 50x9=450 latus. Domāju, ka nav slikti-pus ziemas sezonai var apmaksāt rēkinus. Ja kaut kas nav skaidrs, Andromeda, jautā man personīgi, palīdzēšu! NEbūs nauda juristiem jāmaksā!

erucanob      Dažili.Juristi iesaka būt lepnai un nepieprasīt bērnam uzturnaudu,lai nīkuļo kaut kā.Citi gudrie biedē ar to,ka vecais pie miršanas var pieprasīt kopšanu un alimentu nemaksātāju varēs neuzskatīt par tēvu.Ka tik ne tā!
Ej un prasi,jo tas pienākas likumīgi,lai arī graši,bet vismaz kaut kas bērnam būs nopērkams.
Kurā cita valstī vientuļās mammas tā kautrējas patraucēt papinus vai valsti?Nevienā.

Ezjule      Uzturlīdzekļus viņš būs tiesīgs prasīt arī tad, ja nebūs maksājis neko! Nēsi muļķe! Kārto dokumentus lai naudu maksā viņa vietā kaut vai valsts. Tici man. Jo meitēns būs lielāks, jo vajadzību būs vairāk. Ja Tev nav spiedoši finansu apstākļi,tad kaut vai lai meitai nauda krājas krājkontā!

Orhideja13      Kur bija prāts ar tādu sapīties un vēl bērnu taisīt? Ko nozīmē Tev naudu nevajag? Tā nauda nav Tev, bet bērnam. Par kuru pienākums ir rūpēties abiem, pat tad, ja kopā nedzīvojat.
Nav pieredzes šādu jautājumu risināšanā. Bet domāju, ka sākumā ir jāsniedz tiesā, lai līdzekļus piedzen tiesa, arī par visu iepriekšējo periodu. Minimālā mēneša summa mēnesī, laikam ir 60 Ls (Tātad 6*12*60=4 320 Ls) Tad pie tiesu izpildītāja. Ja no viņa piedzīt nevarēs, tad maksās uzturlīdzekļu fonds. Viņš būs valsts parādnieks un šo summu viņam atvilks vēlāk no vecuma pensijas. Tā pat viņam nekas nevarēs piederēt. Nevarēs pat tiesības CSDD sakārtot.
Visgardāk smejas, tas kurš smejas pēdējais.

Un nākošreiz esi izvēlīgāka attiecībā uz vīriešiem, vai vismaz bērnus ar tādiem neradi.

Orhideja13      Turklāt nav izslēgts, ka vecumdienās viņš neatceras, ka viņam ir bērns un nepieprasa uzturlīdzekļus sev. Tā kā pie viena tas būs lielisks pierādījums, tam, ka viņš par viņu nerūpējas.
(Pirms gadiem desmit, manai vienai darba kolēģei nācās maksāt papucīša uzturēšanos pansionātā, kuru viņa nebija redzējusi kopš zīdaiņa vecuma. Pēc tam bēru izdevumus. Jo pierādījumu tam, ka viņš viņas mātei alimentus netika maksājis, nebija.)

Deisa      Jā, paskatījos, ka tik vienkārši noliegt to paternitāti nevar, būs jāapjautājas draudzenei, kā viņa tika galā ar šo jautājumu.

arnisb      Gudrāk būtu aiziet uz bāriņtiesu un visu izrunāt, ja jūsu miestā ir normāli cilvēki tai iestādē, tā ir tā iestāde kas nodarbojas ar bērnu un vecāku lietām, līdz pat vecāku tiesību atņemšanai ja kāds no vecākiem nepilda savus pienākumus, zinu ko runāju jo bij. siev. to atņēma par pienākumu nepildīšanu un viņai tagad vairs nav nekādu tiesību neko pieprasīt vecumdienās, tā man skaidroja bāriņtiesā.
Pārējais kā jau citi raksta, tiesa par uzturlīdzekļiem bez maksas un viss pārējais arī bez maksas izņemot parādnieku tas par visu samaksās, kaut vai no pensijas un vēl procentus.
Kautrēties jau nu nevajadzētu, tāda ir lietu kārtība, bet lietas vajag sakārtot.

austerite      Es tādam neprasītu neko,berniem tik nedienas pec tam,kad tas dzerajs vecumdienas bus jāsponsorē. Uzšķaudi tam idiotam.

pienenite_1972      Visi kaut ko baigi spriež, tikai ne tajā virzienā. Internetā var izprintēt tiesas pieteikuma veidlapu, tagad nav pat prasība jāraksta. Ar aizpildītu veilapu dodas uz tiesu līdzi ņemot bērna dzimšanas apliecību un kopiju. Ja nepieciešami vēl kādi dokumenti, to tiesa pateiks Par uzturlīdzekļu piedziņu nav jamaksā. nav svarīgi tētuks strādā vai nestrādā. Tiesa lietu izskata apmēram triju mēnesu laikā.Pēc sprieduma pasdudināšanas tētukam dodas laiks sprieduma brīvpvrātīgai izpildei. Ja tomēr nemaksā, tad ar tiesas spriedumu dodas( vai sūta pa pastu) tiesu izpildītajam pec tētuka dzīves viets. Tiesu izpildītaji attiecīgi izvērtē ir darba vieta vai nav, īpašums ir vai nav un tā tālāk, tas var aizņemt līdz pat diviem mēnešiem. Ja tētuks nestrāda un nav īpašuma tad tiesu izpildītājs atsūta savu lēmumu, ka piedziņa nav iespējama. Ar Tiesu izpildītaju lēmumu un tiesas spriedumu(orģināliem), kā arī aizpildītu iesnieguma veidlapu 9var izprintēt internetā) jādodas uz Uzturlīdzekļu garantiju fondu. Vienkāršāk nosūtīt pa pastu. Desmit dienu laikā UGF pieņem lēmumu un rakstiski paziņo vai izmaksās un kad izmaksās naudiņu - ja bērns neiet skola tad Ls35, ja mācās tad Ls40. Savukārt ja tētuks strādā vai ir īpašums pret ko vērst piedziņu tad ar to tiks galā Tiesu izpildītāji un summa var būt arī cita. Nav nekā sarežģīta, bet pacietība gan vajadzīga. Ja pietiks pacietības tad bērns pie naudiņas tiks. UGF naudu izmaksā sākot ar to dienu, kad ir saņemusi iesniegumu, nevis ar pieteikuma iesniegšanas datumu tiesā.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu