Nepieciešamais minimums, lai varētu dzīvot kaut cik normālu dzīvi Latvijā audzinot bērnu?

Nu varētu ar 400 eirām mēnesī normāli bez izšķērdības, plus vēl pašas nopelnītais, lai izaudzinātu bērnu līdz skolas vecumam?

Paula6    4 Tik karsta diskusija cik bērnam vajag naudas vecāku šķiršanās gadījumā! Nauda, nauda..tikai gandrīz nemaz nerunā par to, kā ieaudzināt bērnos mīlestību, sapratni par naudu un cieņu pret tās pelnīšanas iespējām, kāda ir naudas vērtība, cik grūti, viegli nopelnāma un kā bērns var palīdzēt vecākiem taupīt naudu un lietderīgi to izmantot gan savām, gan kopējām vajadzībām.
400 eiro mēnesī tā ir patiešām liela greznība! Labi zināma miljonāra ģimenē bērni tiek radīnāti jau no pašas mazotnes 7-8 g.v. strādāt viņu izpildāmos darbus, palīdzēt pieaugušajiem, bet te paziņo, ka drīkst strādāt tikai no 15 gadiem...tas jau šodien ir pieaudzis spēcīgs jauns vīrietis! Un nedarbus darīt arī nedrīkst vai drīkst no 15 gadiem? Diemžēl šodien bērni tiek izlutināti bezjēgā, protams ne visi, bet liela daļa gan. Tad nav jābrīnās ka puiši un meitenes nesaprot kā naudu pelna un ko tā vērta, pieprasot tūlīt pēc skolas sola sākot strādāt ne mazāk kā 1000 eiro algu, bez mazākās saprašanas kas ir darbs un nauda.
Piekrītu Redam, Feldei, Tessai un arī Chris1986 un AivarsN teiktajam, tāpēc neatkārtošos.

Alma    1 NEVAJAG lasīt neizprotot, nu nelikšu es strādāt oficiāli 12 gadīgam puikam, pēc likuma viņu neviens darbā neņems, bet man puikas gan prot gatavot, gan mājās traukus nomazgāt. Par ikdienas darbiem te nav stāsts, kad klūpat virsū kāpēc pie darba neradina. Ir pieradināti vairāk kā citi, arī dzīvokļu mājai ārpusē nāk palīdz puķu dobi vākt utt., ko neesmu redzējusi, ka darītu citi pieaugušie mājas iedzīvotāji, tā, ka nevajag!!!Kaimiņu tantes sūdzas, ka savas mazmeitas nevar piedabūt neko darīt, jautā, kā es panāku, ka puikas man palīdz! Nejaukt ikdienas sīkos darbus ar darbu oficiāli un visam VID padarīšanām. Rīgā šādus darbiņus var strādāt tikai no 15 gadiem, un ari citur Latvijā!

Chris1986    1 Kā vienmēr - visvairāk komentāru ir tēmas par naudu (tantes) un tēmās par sexu (onkas) :D

AivarsN    1 Kas vainīgs,ja dzīvodami pilsētā,nolaupiet saviem bērniem normālu bērnību, iespējas iepazīt dabu un jau laikus apgūt visu dzīvei nepieciešamo? Nemaz jau nerunājot par saindēto gaisu un pārtiku. Tikai lauki bērns var katrā laikā pieiet pie krūma,vai koka un apēst tik daudz svaigas,ekoloģiskas un vitamīniem bagātas pārtikas,cik vien spēj apēst. Tas ir neticami,cik tāds augošs organisms spēj uzņemt zemenes,zaļos zirnīšus,ķiršus, sevišķi saldos ābolus ,,Cukuriņi" un citas delikateses. Lai to visu nopirktu tirgū, patiešām vajadzīgs liels kapitāls un uzmini nu,cik un ko viņš tajā brīdī vispār grib. Tikai pats izstaigājot dārzu,viņš paņems no visa pa druskai,ko tajā brīdī organisms prasa. Arī oficiālu darbu nestrādā pat daudzi pieaugušie. Tā ka,darbs vienmēr atradīsies jeb kura vecuma bērnam,vai savās mājās,vai kādā citā saimniecībā.

preilene  1 7 Aivar, bet kur Tev tāda pārliecība, ka Tu vienīgais pareizais, visu dari un zini vislabāk, bet tie citi visi nepareizi? Nu nevar visi dzīvot laukos, kādam arī jāstrādā pilsētā, lai Tev, laukos, būtu auto ar ko braukt, radio ko klausīties, drēbes, ko vilkt mugurā, veļu ar ko mazgāt utt. Domā, Tu varētu visu gadu izdzīvot, piesedzoties ar savu ekoloģisko rabarberu lapu? Šaubos. Mēs, pilsētnieki, ziedojam savu veselību, laiku, savu bērnu normālu bērnību, lai Tu, Aivar, un Tavi bērni varētu ēst ekoloģiskās jāņogas pilnām mutēm, sūkt pienu pa taisno no govs pupa. Bet Tev vēl nav labi – tāds nepateicīgs esi. Nokaunies.

neko    3 Nu vispār viss jau ir pateikts tik mazliet vienā putrā. Bērnam ir jāstrādā. Un tam tam nav nekāda sakara ar to cik daudz nauda vecākiem ir vai nav, šķīrušies vai nē. Runa nav arī par "likšanu strādāt" - viņi to grib paši, ja vien šo vēlmi ar aizliegumiem viņiem nenokauj. Atliek tikai atbalstīt viņa vēlmes. Ja bērns vairs pats negrib strādāt kaut kas jau ir par vēlu krietni vien sabojāts. Aiz kam pirmajam darbam ir jābūt ap gadiem 10. Pat ja tos dažus simtus, ko viņš savā vecumā spēj nopelnīt, vienkāršāk ir iedot nekā ir atrast darbu un iekārtot viņā. Tā situācija gan šobrīd tāda - likumu nepārkāpsi, bērnu neizaudzināsi, bet bērnu nākotnes vārdā var arī pārkāpt. Lai pamazām veido saprati kas ir kas. Lai ir gan pieredze kas uz 18-20 gadiem krietni palielina iespējas darba tirgū, gan saprašana ko vēlas, ko nevēlas, ko studēt un ko darīt.

Alma      Aivars šķiet nesaprot, kas ir algots darbs, definīciju kā tādu. Te nav stāts par - noslauki putekļus savā istabā, iznes miskasti.....jēgu skaidrot vairāk neredzu, es pati dzimusi laukos un zinu gan lauku dzīvi bērnībā, gan pilsētas dzīvi jau 21 gadu!

AivarsN    1 Alma. Es ļoti labi zinu,kas ir algots darbs. Manuprāt,nav būtiskas atšķirības,vai bērns strādā pie kāda uzņēmēja,iegūstot zināšanas un darba pieredzi,vai strādā pašu piemājas saimniecībā,ja vien tāda ir. Tikai vecākiem tad bērnam jāizskaidro,cik vērts ir bērna ieguldītais darbs ģimenes budžeta un labklājības celšanā un vajag arī viņam godīgi atdot viņa nopelnīto daļu. Jā, taisnība,pilsētas dzīvoklī būs grūti atrast bērnam nodarbošanos un vēl izskaidrot,cik vērta ir tā putekļu slaucīšana,vai trauku nomazgāšana. Es arī nezinātu,kā audzināt bērnus pilsētas apstākļos. Savā ziņā,dzīvoklis man asociējas ar cietuma kameru. Ja kādreiz būtu bijis apcietinājumā,zinātu precīzāk. Ir jau arī vēl alternatīvie varianti. Vai nu tā ir,ka laukos nedzīvo vecvecāki,krustvecāki,vai kādi citi radinieki,vai tuvi draugi,kur bērns varētu pavadīt kaut pāris nedēļas?
Tā gan ir cita tēma,bet atbildot Preilenei. Es ilgi domāju,bet tā arī nespēju izdomāt,ko gan tādu Latvijas pilsētās ražotu es pēdējo gadu laikā būtu iegādājies. Sarkanās zvaigznes vairs nav,tātad transports atkrīt. VEF arī nav,tātad neko no elektronikas kas ražota Latvijā,es pat teorētiski nevaru nopirkt,ja nu vienīgi Latgalītē vēl kas aizķēries. Varbūt es nezinu kur meklēt,bet man tāds iespaids radies,ka pilsētnieki tagad nodarbojas tikai ar ierēdniecību,nodokļu iekasēšanu,augļošanu,šovbiznesu un daudzām citām man nesaprotamām lietām,no kurām ne man,ne tautai kopumā nav nekāda labuma. Nu labi,vienīgi pārtikas ražošana man nedaudz zināma. Bet tad kāda slima suņa pēc,dabīgi un kvalitatīvi produkti ir jāpārvērš surogātos? Arvien vairāk viss jāgatavo pašam,jo veikalā neko ēdamu nevar atrast. Vienīgie,kas pēc mana vērtējuma pelnījuši uzslavas,ir Rūjienas saldējuma ražotāji.

preilene      Aivar, es Tev varu klusītēm pačukstēt, ka pilsētas ir ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē, kurās dzīvo cilvēki un ražo kaut ko, ko Tu lieto - skaties plašāk.

neko      Aivars: pat ja tieša veidā neko nepērc, tad tavas iespējas uzturēties te un rakstīt komentārus lielā mērā nodrošina tehnika ko ražo Mikrotik (kas nesen atjaunoja un ievācas bijušajās VEF telpās un uz doto brīd ir pasaulē daudz labāk pazīstama kā savulaik VEF), Tā kā atrodies laukos tad noteikti izmato ari kaut ko no SAF ražotā. Nu tas tas tap lieta ko tu noteikti izmato, bet gan jau ir vēl kaut kas.

"Manuprāt,nav būtiskas atšķirības,vai bērns strādā pie kāda uzņēmēja"

Ir pat ļoti liela atšķirība vai strādā savās mājās kur visi savējie, vai tas bērns ir "priekšnieka meita" vai vienkārši meitene bez pieredzes ko neviens nepazīt.

Vizmonta  1   jūs te lasot var padomāt, ka cilvēki dzīvo pilsētās tāpēc, ka laukos viņus neņem. common. laukos nav nekādu iespēju personīgai izaugsmei. sēdi uz tā, ko sazadzies, un viss. gribi uz pilsētu, kraties divas stundas. Jo pat ja esi sazadzies limuzīnu, ceļi tāpēc kvalitatīvāki nekļūst.

AivarsN    1 Un kas tādā gadījumā tiek uzskatīta par izaugsmi? Vairāk nopelnīt, lai vairāk varētu iztērēt un atstāt iespaidu uz tiem,kam par to nospļauties? Kā tajā burzmā un troksnī vispār iespējams koncentrēties, lai paveiktu ko radošu? Tur jau var tikai strādāt kā robots. Un no kurienes tāda pārliecība,ka laukos visi pārtiek no zagšanas? Varbūt te dzīvo tieši godīgākā tautas daļa,kur viens otru pazīst,grūtā brīdī palīdz un pat prātā nenāks zagt. Paldies Dievam,visi augļotāji,krāpnieki,ubagi,zagļi un bandīti sen pārcēlušies uz pilsētu. Nav nekādas vajadzības vairs durvis slēgt ciet. Agrāk 90jos,tad gan te bija pāris garnadžu ģimenes. Līdz Bauskai var aizbraukt 10-15 minūtēs,bet pa stundu un 10 minūtēm var nokļūt Jelgavā,vai Rīgā. Bet cik ilgs laiks paiet,lai no Rīgas nomales nokļūtu līdz centram? Jā,novada ceļi ir briesmīgi,asfaltam 45 gadi,taču Bauskas-Rīgas šoseja ir svarīga importa preču artērija un tās uzturēšanai nu ES nežēlos līdzekļus, kamēr vien būs kas kaut ko pērk. Lai varētu pilnvērtīgi dzīvot laukos,ir jābūt galvai uz pleciem un uzņēmībai. Ja neviens gatavu darbu nepiedāvā,tad jāizdomā pašam,ar ko nodarboties, lai nopelnītu iztiku. Kāpēc obligāti vajag kādam kalpot? Strādāt sev taču ir daudz interesantāk un bērni vispār sajūsmā.

Vizmonta      nevar viennozīmīgi atbildēt uz jautājumu, kur labāk dzīvot. aivars apraksta ulmaņa laiku latviju. tagad latvijas lauki ir tādi paši ķimizētas biznesa ražotnes kā citur eiropā, bet galvenie saimnieki tie paši krievu laiku partijas funkcionāri. par džini koeficientu baidos aizdomāties. pilsētā tomēr sabiedrība līdzvērtīgāka, kas ir stabilas valsts priekšnoteikums.

Magda555      Sāpīga tēma.Mūsu valstī adekvātu algu saņem tikai privārfirmās,darbinieki vadošajos amatos.
Valsts iestādēs un parastie mirstīgie ,kuri maksā nodokļus,dzīvi velk,nevis dzīvo.Dzīvo dzīvi vēl nodokļu nemaksātāji.
2020-02-03

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu