Kā juridiski pareizi tikt galā ar neuzvedīgu skolnieku un viņa vecākiem?

Kura organizācija nodarbojas ar šo jautājumu izskatīšanu?
Situācija tāda. 5. klases puišelis gandrīz katru minūti izdara kādu riebeklību, piem., starpbrīžos visus grūsta, apsaukā, baida jaunākos, zog sīkas lietas, stundās atsakās vispār kaut ko mācīties, staigā pa klasi, aiztiek un saķēpā citu mantas, lien zem galda un rej vai ņaud, u.t.t., ļoti bieži basto. Ko klases audzinātāja? Ir bezspēcīga; puišelis arī viņu atklāti apsaukā. Ko direktore? Izturas samiernieciski, jo visu laiku atceras principu "nauda seko skolēnam", t.i., nevēlas zaudēt pat tādu eksemplāru. Ko zēna vecāki? Tēvs vispār nekad nav kontaktējies ar skolu; māte, kad sociālā pedagoģe vai audzinātāja zvana vai sūta vēstules, ir piedzērusies un skolotājus pasūta uz trīs burtiem. Kāpēc mani tas uztrauc? Jo ir liela iespējamība, ka šī zēna dēļ izjuks jauka, draudzīga klase (bērni aizies uz citām skolām), jo normālas mācību stundas notiek vien tad, kad aprakstītais zēns atkal nav skolā.
Mans uzskats ir, ka pārējiem bērniem nav jācieš viena eksemplāra dēļ.
Ko darīt, lai šai ģimenei "pievilktu grožus"? Pie kuras iestādes ierēdņiem vērsties?
Ja nu jūs interesē, esmu skolotāja, kura tajā procesā ir maz iesaistīta. Tikai mans pacietības mērs ir pilns, jo šodien devos palīgā mazai meitenītei, kuru puika bija novedis līdz izmisuma asarām.

homo_literatus      Rik, kā jau iepriekš teicu, bērnu var izsviest no skolas, ja nav līdzējušas nekādas audzinātāja, direktora un sociālā pedagoga aktivitātes - pārrunas ar bērnu, viņa vecākiem utt. - un ir pat policija bijusi iesaistīta, bet tik un tā nekas neuzlabojas.
Cits jautājums - cik profesionāls ir katras skolas sociālais pedagogs (un vai tāds skolā vispār ir!) un vai skolotāji, klases audzinātāja un skolas administrācija zina savas tiesības?
Bērniem, un pat daudziem pieaugušajiem, šķiet, nav skaidrs, ka viņiem ir ne tikai tiesības, bet arī pienākumi, un ka tiesības viņi iegūst tikai tad, ja pilda pienākumus...

BuutlsBamtrinkets      Nabaga eiropas liktenis, apspriest...
Atpogāt jostu, puiku paņemt aiz skausta, uzlikt uz ceļa un divas minūtes vicot. Viss.
"Pacietības mērs pilns"
Dies pas no tām "pedagoģēm"....
Farss kaut kāds.

roze50      te jau tik daudz viedokļu izteikts...es arī esmu pedagoģe-pasarg die,s:)))meklēju metodes..vislabāk palīdz ignorēšana..bet ne visas to var izvest līdz galam...redzams,ka arīšajā skolā nestrādā KOPĀ VIENOTĀ FRONTĒ skolas administrācija,sociālie utt.Ja tā ir,rezultātu nebūs.Esmu dabūjusi ,piem.,pa kaklu šogad pat,ka panācu,ka divus delverus izņem uz pusgadu mājas apmācībā...māmiņas dabūja psihiatra slēdzienu..laikam negribēja,ka tā mierīgā ceļā noknābā.Pa kaklu dabūju no vadības,jo redz mums jācīnās par katru bērnu utt.:)))

roze50      Par juridisko pusi-par katru pirdienu,atvainojos,par katru pārkāpumu , likt rakstīt papīru(gan skolniekam,gan cietušiem,gan skolotājiem),papīrus krāt,tad ar sociālo pedagogu bīdīt tās lietas tālāk,Faktiski tas ir liels sociālā pedagoga darbs.Tas īsumā.

tiritomba      puikam taču ir tikai 12 gadu!!! un ar šādu perdeli neviens nevar tikt galā? pašām skolotājām nav savu lielāku bērnu, kuri to knēveli ievilks klusā kaktā un nozilinās sānus ar piedraudējumu uzvesties civilizēti?
ja nevar pa labam, tad var līdzēt tikai slepenais karš. puika nav idiots, ja viņš tiks ignorēts, arī pašam būs nepatīkami. tagad viņš ir fraijers, un to izmanto.

tiritomba      un vispār, cik ilgi pedagogi atšausies ar frāzi, mēs to nedrīkstam, un to nedrīkstam, tas ir rakstīts tur un šur. padomju laikā gan nevienu pedagogu kaut kā nemanīju atlaižam vai saucam uz kompartijas sanāksmēm, ja delveriem učuki sakrāmēja pa muti par pīpēšanu pie stūriem. tagad miera vējos - "a mums nav tādu tiesību kaut ko darīt ..."
bļin arārā, un tad brīnāmies, a kur tādi bērni aug. bērni skolā pavada laiku no 8.00 līdz 15.30, un tikai pārējo laiku uz ielas, mājās un gultā. padomāsim loģiski ...

odze      ...aiz vienas učenes stāv "n" bērni, kas uz skolu iet tāpēc, lai apgūtu zināšanas. Valsts par to viņai maksā algu, bet elementāri ko iesākt ar vienu brivdomātāju nezin. A, kā viņa ir tikusi pie skolotājas profesijas diploma? Un ja pieaudzis cilvēks parāda jaunajiem, ka neprot tikt galā ar ikdienas problēmām, tad ko lai tie bērni no viņas iemācas ?
Interesanti ir zināt, cik pati skolotāja ir uzrakstījusi sūdzības skolas pārvaldei, policijai u.t.t. ka šis bērns traucē viņai un citiem darbu ? Cik ? Policijai uz iesniegumiem 30 dienu laikā jāatbild.
No savas pieredzes - nedz skolai nedz iesaistītiem vecākiem ziņojumi policijai nepatīk. Kāpēc - tāpēc ka skolas akriditējot tas ir melnais čeksis , ka nav kaut kas kārtībā ar skolas pārvaldi, bet sakarīgiem vecākiem rūp bērnu nākotne. Katrs šāds gadījums paliek pie personas lietas. A ja nu viņš kādreiz gribēs kandidēt uz prezidenta amatu ?! :)
Tikai fizisks darbs ārstē šādus bērnus !

Lucy      posse pateica pareizi,ja nav talanta,tad tādus skolotājus pa peceni.
Par tām tortēm un lišķīgajiem smaidiņiem/ja kādam bērnam ir nedaudz sliktāki apstākļi,tad viss sākām.Nedrīks dalīt bērnus bagātajos un nabagajos/bet dzīve ir skarba zinu....

Nohero      Kas saka, ka nav labu skolotāju?? Tikai tāpēc, ka patlaban ir izvērsta kampaņa pret viņiem (Kāpēc - cits jautājums)?? Mana puikas klasē savulaik bija līdzīgi, neiedziļinoties detaļās - uzskatu, ka administrācijas vaina. Nekontrolēja situāciju un neabalstīja klases audzinātāju, patiešām foršu cilvēku.Bet tas puika... Izlaidumā redzēju, ka viņa mātei, biku pavītušai skaistulei Staltais Sirmgalvis pie sāniem, bet tēvs, Tirliņš Tipiskais, čabinās ap blondu caciņu ar mazuli. Un dauzonīgais puika bija acīmredzami nevajadzīgs nevienam, pat fotogrāfējoties katrs vecāks ar savējiem stāvēja no viņa pa gabalu.
Varbūt apsveriet KĀPĒC patlaban notiek tā rīdīšana pret skolotājiem. Pēc kāda laika visticamāk atkal sāksies kampaņa pret mediķiem. Un cilvēciņi ļaujas...:(((((

miniatura17      Pirmo reizi dzirdu, ka skolotāja ir maz iesaistīta skolas mācību procesa organizēšanā, tomēr labi Jūs saprotu. Diemžēl, kamēr visi vecāki no klases nenoorganizēs kopējo administrācijas sapuci, situācija nemainīsies.Varbūt skolēnu vienkārši neuzņem klases kolektīvs, bet smagākos gadījumos - nepieciešama ģimenes ārsta konsultācija. Veiksmi!

nepieradinaamaa      Nu gan laiki pienākuši. Pieauguši ir kļvši tik tizli, ka nevar ievest un uzturēt kārtību, ne savās mājās, ne savās darba vietās. Tieši sādu piemēru arī redz bērni, un tad kāds brīnums, ka nav cieņas? Piekrītu viedoklim, ka skolā par kārtību atbild pieaugušie - skolotāji un administrācija. Ja skolotajs ir izsmēlis visas iespējas, tad administrācijai ir jānodrošina kārtība tāda saiedriskā vieta kā klases telpa un skola. ja tas nenotiek, tad uzskatu, ka tieši administrācija ir vainojama bezdarbībā, kas noved pie sekām - mazām vai lielām nekārtībām.
Nekad un ne pie vieiem apstākļiem nedrīkst aizmirst, ka valsts garantē ikvienam bezmaksas pamatizglītības iegūšanas iespējas. Ja bērnam nav paveicies ar vecākiem, tad ir kaudzem institūcijas, kuras ir atbildīgas par to, lai bērna tesības uz mājokli, uzturu, veselību, dzīvību un izglītību tiktu ievērotas un netiktu pārkāptas ar slēpšanos aiz nevrības, slinkuma, truluma un pofigisma izkārtnes un škietamām pieaugušo aktivitātēm, kur iztrūkst galvenie elementi mīlestība un godaprāts.

Kamija    1 "Kā juridiski pareizi tikt galā ar neuzvedīgu skolnieku un viņa vecākiem?"

NEKĀ!

Vnk samierināties kā ar sociāli nelabvēlīgu elementu ;) te jau ir vēl viens knifs, īpaši 5ajās klasēs, ka tā ir pāreja no sākumsskolas uz nākošo līmeni un skolnieki īsti nesaprot kā sevi pozicionēt ;) tas ir MILZĪGS pedagošisks darbs, grūts! prasa no pedagoga īpašu talantu ;)

Galvenais ir jāsaprot, ka nevis bērns IR slikts, bet viņa uzvedība ir slikta... nevis ar sodīšanu, bet ar skaidrošanu... 2009. gada 28. janvāra Ievā bija raksts par pozitīvo disciplinēšanu, iesaku!

Ja interesē juridiski, tad pēc LAPK:
173.pants. Bērna aprūpes pienākumu nepildīšana

Par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu —

vecākiem vai personām, kas viņus aizstāj, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz divdesmit pieciem latiem.

Par tādu pašu nodarījumu, ja tā rezultātā bērns vecumā līdz 16 gadiem izdarījis sīko huligānismu vai lietojis narkotiskās vai psihotropās vielas bez ārstniecības personas norādījuma, vai atradies dzērumā, vai nodarbojies ar ubagošanu, —

vecākiem vai personām, kas viņus aizstāj, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu no divdesmit pieciem līdz piecdesmit latiem.

Par šā panta pirmajā vai otrajā daļā paredzēto nodarījumu, ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, —

uzliek naudas sodu no divdesmit pieciem līdz piecdesmit latiem.

Sastādiet aktus un uz pašvalības administratīvo lietu komisiju, tur ir darbinieki, kas nodarbojas tieši ar nepilngadīgajiem.

Tas protas, ir pēdējais izmisuma solis! Nevienu ne šī komisija, ne kolonija, ne cietums nav uztaisījis par cilvēku!

Arī slikta pieredze bērnam ir PIEREDZE, ko pieaugušajiem jāmāk viņiem izskaidrost & ar ko jāiemāca sadzīv

Kamija      Arī slikta pieredze bērnam ir PIEREDZE, ko pieaugušajiem jāmāk bērnam izskaidrost & ar ko jāiemāca sadzīvot...

Pirms kādu tiesāt - pajautā sev: kas Tev ir devis tādas tiesības???

Pievienojos BB viedoklim: "Dies pas no tām "pedagoģēm"...."

Diemžēl būt par skolotāju bieži vien tā ir diagnoze!

BuutlsBamtrinkets      Vnk varu pateikt, iz savas pagātnes, skolaslaika, ka tie pieaugušie vispār nezināja, viņiem nebija saprašanas ko iesākt ar tādu mani, kausli, zagli, mūžīgi uz nezinko sapūtušos kurkuli, kas apkārtējiem ir kļuvis par teroristu.
Var jau viņām pārmest sazin ko, tām skolotājām, mammām, bet ko no viņiem paņemsi? Nedrīkst sievietes audzināt zēnus, sevišķi jau grūti savaldāmos. Nekādi "skaistie" vārdi vnk nestrāda. Tak viņas neklausās. Stingru roku, spēcīgu raksturu. Tikai tā viņus var savaldīt un par cilvēkiem izveidot.
Man vnk liekas, ka nodzīvojot noteiktus gadus, jums iestājas amnēzija un neatceraties "kā notiek lietas" bērnībā.

Nohero      Vienīgais, ko parasti neatceros - kur noliku ārdurvju atslēgas. Ar pārējo puslīdz. Būtlīti, tavā ērkšķainajā ciešanu ceļā kā vaduguns varēja būt vienīgi pašaizliedzīgi mīlošā māte un stingrais, taču taisnīgais un godīgais tēvs.Abi kopā. Tiem, kam jāiztiek ar mazāk ir grūti. Nu tāda ir tā mūsu skarbā dzīve...
Bet par cilvēkiem, kas principiāli nievājoši izsakās par skolotājiem - nu ko, deģenerējaties katrs atsevišķi, man nebūtu iebildumu, tik nelaime tā, ka pie šīs parādības masveidīguma kādā mērā deģenerējas arī nācija visa....Ir piegriezies, ka daļa tūdaliņu uzskata, ka izglītība=nauda viennozīmīgi un tad skrien uz tiem juristiem, otra daļa atkal "es i` dumš un labi pelnu arī tāpat". Trešos nez kāpēc nedzird...

roze50      nepiekrītu,ka sieviete pedagogs nevar to delveri nolikt pie vietas...var,bet jāatrod pareizā metode.ģimenē ir vajadzīgs tas tēvs,lai izaudzinātu vīrieti..ja ta`ds puika atnāk uz skolu,tad viņš cenšas dancināt to skolotāju sievieti tāpat kā mājās savu māmiņu,kura atdod visu mīļumiņam.nav ko brīnīties...apburtais loks.

Kamija      viņi jau nedancina ne māmiņas, ne slolotājas, viņi vnk ir ļoti attapīgi!

mūsējā klasē ("grūti audzināmajā"), piem., atnāk jauna učene - šie skatās uz viņu kā teļi & prasa - nu, incanti cik ilgi Jūs pie mums izturēsiet?! iepsriekšējā pēc pusgada aizlaidās! un tas pārvēršas par spēli... un katrā spēlē - kāds uzvar, kāds zaudē! ;)

daļa no učenēm auro kā trakas - uz tām vispār liek mīksto, daļa ir tādas, kas vispār balsi nepaceļ, bet dara savu darāmo & klasē klususms! ir tāds uzstādījums kā "cieņa pret personību" ;) bet cik mums ir tās skolotājas - personības! viena nemazgājas, cita spļaudās runājot utt., atkāk skolnieks mājās un saka - mam, man viņa riebjas, klasē smird... kā lai es viņu cienu???

a tās, kuras bļaustās, bļaustās apmēram šādi: "par cilvēkiem, kas principiāli nievājoši izsakās par skolotājiem - nu ko, deģenerējaties katrs atsevišķi, man nebūtu iebildumu, tik nelaime tā, ka pie šīs parādības masveidīguma kādā mērā deģenerējas arī nācija visa...." a jēga ta kāda? ja runāt gribi, bet pateikt neproti!!

veejsha    1 vai jums pedagogiem vairs augstkolaas psihologjiju nemaaca? ko iesaakt ar sho vienu-varbuut noshaut, jo traucee paareejiem dziivot? kolektiiva liimeni paraada zemaak esoshais indiviids, ja ir shaads viens, kursh sitaas aaraa uz visu fona, tad ar vinju ir jaastraadaa un tas ir pedagoga tieshais pienaakums, ja nav speejiigs pedagogs, tad jaameklee ir citi speejiigaaki speciaalisti-psihologi...nez kaa tu pati uztvertu uz sevis izbaudot vecaakus dzeeraajus, apkaarteejo nosodiijumu, izoleeshanu no sabiedriibas vai juus pedagogi nodarbojaties ar potenciaalo slepkavnieku audzinaashanu vai arii kaadreiz saaksit razjot ko noderiigaaku muusu valstij? vai arii esat paaraak aizraavushies ar savu algu palielinaajumiem, jo ja esi izveeleejusies shaadu profesiju, tad bija jaareekjinaas arii ar shaadiem neveelajamiem skoleeniem, kas ir tikai paarbaudiijums, raadiitaajs, kaads speciaalists pedagogs ir savaa nozaree...shis beerns gaida paliidziibu un nevis nosodiijumu, dodat vinjam iespeeju mainiities!

kjab      Kur bijāt agrāk,pirmās klases,uzreiz tak nepalika par huligānu.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu